Uitzonderingen van de standaard factuureisen

16 maart 2022

Uitzonderingen van standaard factuureisen

Voor jou als ondernemer is het belangrijk dat je facturen compleet zijn. Volgens de wet moet elke factuur aan een aantal standaardeisen  voldoen.

In enkele gevallen gelden er uitzonderingen op deze regels. Hieronder kan je lezen of deze uitzonderingen ook voor jou gelden. 

 • Je doet aan self-billing.
  In dit geval maakt je afnemer de factuur op. De naam van jou als leverancier moet dan op de factuur te komen staan als degene die de prestatie verricht. De naam van je afnemer komt dan op de factuur te staan als de onderneming waaraan de factuur is geadresseerd. Het is verkeerd als de afnemer een creditfactuur opmaakt.
 • Je gebruikt automatische afschrijvingen (incasso).
  In dit geval voldoet het bankafschrift als factuur mits de volgende gegevens vermeld zijn:
  datum van afschrijving, naam van je bedrijf, een omschrijving van geleverde goederen/diensten en het btw-bedrag of gegevens waarmee dit berekend kan worden.
 • Je maakt gebruik van de KOR/je levert vrijgestelde goederen of diensten.
  In dit geval ben je niet verplicht om een factuur op te maken. Fijn, want dat scheelt je veel tijd. Wil je toch een factuur opmaken? Dan moet je op de factuur vermelden dat een vrijstelling van btw van toepassing is of informatie waaruit dit af te leiden is.
 • Je maakt een factuur op met een bedrag van maximaal 100 euro inclusief btw. Een traditionele kassabon van de bouwmarkt van 60 euro valt hier bijvoorbeeld onder.
  In dit geval mag je een vereenvoudigde factuur opmaken. Een vereenvoudigde factuur moet alleen maar het volgende bevatten:
  -factuurdatum, dit is de datum waarop de factuur is verstuurd naar de afnemer
  -naam en adres van leverancier
  -informatie over welke goederen en diensten
  -het te betalen btw bedrag
 • Je maakt een factuur op om een oorspronkelijke factuur te corrigeren. Je bent in het vorige factuur bijvoorbeeld vergeten informatie te vermelden over wat voor dienst je hebt geleverd. Dan maak je een correctiefactuur om te corrigeren dat er gegevens ontbreken op je oorspronkelijke factuur. In het geval van een correctiefactuur mag je een vereenvoudigde factuur opmaken. Een vereenvoudigde factuur moet het volgende bevatten:
  -factuurdatum, dit is de datum waarop de factuur is verstuurd naar de afnemer
  -naam en adres van leverancier
  -informatie over welke goederen en diensten
  -het te betalen btw bedrag
 • Je verlegt de btw naar je afnemer. 
  Je maakt bijvoorbeeld een website voor een Duits bedrijf en verlegt de btw naar dit bedrijf. Je brengt geen btw in rekening en je hoeft dus ook geen btw af te dragen. In het geval van btw verleggen vermeld je op de factuur het btw-identificatienummer en dat de btw verlegd is. Zoals vanzelfsprekend moet je natuurlijk geen btw rekenen op de factuur.

 

Zijn deze gevallen niet van toepassing voor jou? Dan moet je zorgen dat je facturen aan alle standaardeisen voldoen.