Hoe werkt BTW verleggen?

15 juni 2022

Hoe werkt btw verleggen?

Normaal maak je een verkoopfactuur op waarbij het totale bedrag inclusief btw is. Je klant betaalt dan de btw en die draag jij als leverancier af bij de belastingdienst. Nu is het ook mogelijk om de btw te verleggen naar je klant. Dan reken jij als verkoper geen btw en hoef je als verkoper ook niks af te dragen bij de belastingdienst.

Hoe moet je btw verleggen op de factuur?

Een verkoopfactuur met verlegde btw ziet er iets anders uit. Allereerst is het bedrag op de factuur natuurlijk exclusief btw. Daarbij moet je duidelijk vermelden dat de btw verlegd is. Je kan bijvoorbeeld ‘btw verlegd’ of ‘VAT reverse charge’ op de factuur te zetten. Ook moet je van de belastingdienst verplicht het btw-identificatienummer van je klant op de factuur vermelden.

Hoe moet je belastingaangifte doen bij verlegde btw?

  • Er is btw naar mij verlegd.
    Wanneer er binnen Nederland btw aan jou is verlegd, moet je dit aangeven in rubriek 2 ‘Verleggingsregelingen binnenland’. Is er btw naar jou verlegd van leveranciers buiten Nederland? Dan moet je dit aangeven in Rubriek 4 ‘Prestaties uit het buitenland aan u verricht’.
  • Je hebt btw verlegd naar een klant.
    Bij een Nederlandse klant geef je dit aan in rubriek 1e ‘Leveringen/diensten belast met 0% of niet bij u belast’. Bij verlegging van btw naar een buitenlandse klant gebruik je rubriek 3 ‘Prestaties naar of in het buitenland’.

Btw verleggen is dus helemaal niet zo ingewikkeld. Je moet alleen zorgen dat je de factuur goed opmaakt en de btw in de juiste rubriek aangeeft.

 

Gerelateerde artikelen 

Btw Aangifte Yuki

Waar kan ik mijn btw-aangifte vinden in Yuki?

Voor onze ALL-IN klanten doen wij de btw-aangifte via Yuki. Zodra wij de aangifte indienen bij de Belastingdienst, krijg je daar een melding over van zowel de Belastingdienst als Yuki.Als we je btw-aangifte hebben ingediend bij de Belastingdienst, kun je deze...

 

Tips BTW Aangifte. Jpg

10 tips voor de beste btw-aangifte!

In dit artikel vertellen we je de 10 beste tips voor de beste btw-aangifte! Dien je aangifte op tijd in en betaal ook op tijd als je belasting moet betalen. Het is belangrijk om je aangifte op tijd in te dienen om een boete en naheffing te voorkomen. Wanneer je je aangifte niet of...

Loop Geen Btw Mis

Loop geen BTW mis: volledigheid inkoop

Soms zijn er bankmutaties waarvan wij geen facturen hebben ontvangen. Dus kunnen wij de BTW niet voor je terugvragen en dat is zonde. Ons doel is om jouw administratie compleet te maken. Daarbij hebben we ook jouw hulp nodig, want we kunnen dit...