Standaard factuureisen

Laatst bijgewerkt: 23 februari 2024

Wat zijn de eisen voor een factuur?

Als ondernemer verstuur je regelmatig facturen naar je klanten. Je wilt natuurlijk dat de factuur duidelijk is voor de klant zodat hij of zij meteen de factuur gaat betalen. Verder heeft de belastingdienst een aantal wettelijke eisen voor facturen opgesteld. Het is vooral belangrijk voor je klant dat je facturen aan deze eisen voldoen. Anders kan je klant de betaalde btw niet terugvragen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Check daarom altijd of je facturen aan de volgende standaardeisen voor een factuur voldoen: 

 • de volledige naam van jou en je afnemer
  Vermeld de juridische naam. Je mag ook je handelsnaam gebruiken als die samen met het adres en de woonplaats geregistreerd is in de Kamer van Koophandel. Bij fiscale eenheden is het gebruikelijk dat op de factuur de naam staat van het onderdeel dat de prestatie heeft geleverd.
 • het volledige adres van jou en je afnemer
  Hier moet je het adres vermelden waar de onderneming feitelijk is gevestigd. Een postbusnummer is hier onvoldoende.
 • je btw-identificatienummer
  Het btw-identificatienummer heeft de volgende opbouw: landcode NL, 9 cijfers, B, 2 cijfers. Bijvoorbeeld NL000000000B05.
  Vermeld bij fiscale eenheden het btw-identificatienummer van het onderdeel dat de prestatie levert. Als de btw wordt verlegd naar de afnemer moet ook het btw-identificatienummer van de afnemer op de factuur staan. 
 • als je bent ingeschreven bij de KvK: je KVK-nummer
 • factuurdatum
  Dit is de datum waarop de factuur is verstuurd naar de afnemer.
 • factuurnummer
  Het is hierbij handig om opeenvolgende nummers te gebruiken. Dat geeft overzicht en hiermee voorkom je dat er een factuur ontbreekt in de administratie. Elk factuurnummer moet uniek zijn en mag dus maar 1 keer voorkomen.
 • als je goederen levert: hoeveel en wat voor goederen je hebt geleverd
  Bijvoorbeeld 5 kilo appels of 20 broden. 
 • als je diensten levert: wat voor diensten je hebt geleverd en de omvang van de diensten
  Bijvoorbeeld 1 massage van 1 uur of het schilderen van een muur van 30 m.
 • leverdatum (de datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd) of de datum van een vooruitbetaling
 • het bedrag dat je in rekening brengt exclusief btw
  Bij goederen/diensten met verschillende btw-tarieven moeten de aparte bedragen op de factuur worden vermeld.
 • het btw-tarief dat van toepassing is op de geleverde goederen of dienst
 • het te betalen btw bedrag

Zorg dat je factuur aan al deze eisen voldoet. Verder zijn er nog een aantal uitzonderingen wat betreft factuureisen. Klik hier om ons artikel te lezen over deze uitzonderingen.

 

 

 

6

Boekhouding uitbesteden?

Wil je de stress van je boekhouding verminderen en meer tijd besteden aan het laten groeien van je bedrijf? Neem dan vandaag nog contact op met BamBoek voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We staan klaar om je te helpen!

Gerelateerde artikelen 

Uitzondering Eisen Factuur Pg

Uitzonderingen van standaard factuureisen

Voor jou als ondernemer is het belangrijk dat je facturen compleet zijn. Volgens de wet moet elke factuur aan een aantal standaardeisen  voldoen. In enkele gevallen gelden er uitzonderingen op deze regels. In dit artikel kan je lezen of deze uitzonderingen ook voor jou gelden... 

Versturen

Is het moment waarop ik de factuur verstuur van belang?

Als ondernemer verstuur je natuurlijk regelmatig facturen. Maar maakt het eigenlijk uit op welk moment je die facturen verstuurt? Het antwoord is ja. Het meest gebruikelijke is om een factuur te versturen nadat je de goederen of diensten hebt geleverd. Wanneer je bijvoorbeeld...

Verplicht Facturen

Ben ik verplicht om te factureren?

Niet iedereen is wettelijk verplicht om een factuur te sturen. In dit artikel lees je of jij ook moet factureren of dat je tot de uitzonderingen behoort.
Iedereen die goederen of diensten levert aan andere ondernemers moet facturen opmaken. Dit geldt ook als je levert aan...