Ben ik verplicht om te factureren?

1 augustus 2022

Ben ik verplicht om te factureren?

Niet iedereen is wettelijk verplicht om een factuur te sturen. In dit artikel lees je of jij ook moet factureren of dat je tot de uitzonderingen behoort.
Iedereen die goederen of diensten levert aan andere ondernemers moet facturen opmaken. Dit geldt ook als je levert aan rechtspersonen die geen onderneming zijn, zoals een stichting of een vereniging.

Volgens deze regel hoef je dus geen factuur op te maken als je goederen of diensten verkoopt aan particulieren. Hier gelden wel een aantal uitzonderingen voor:

  • Je bent een groothandel in levensmiddelen, tabaksproducten, tandheelkundige grondstoffen of onderdelen van tandtechnische werken en minstens 80% van je klanten zijn ondernemer. In dit geval moet je dus wel een factuur uitreiken.
  • Je doet aan een afstandsverkoop. Een afstandsverkoop is een verkoop in een ander EU-land dan het EU-land waarin je zelf bent gevestigd. Hierbij moet de afnemer iemand zijn die geen btw-aangifte hoeft te doen. Je bent bijvoorbeeld een Nederlandse onderneming en je levert stoelen aan particulieren in Duitsland. Of je hebt een bedrijf dat gevestigd is in Duitsland en je levert laptops aan een onderneming in Nederland die is vrijgesteld van btw. Bij een afstandsverkoop of een vooruitbetaling hiervan moet je een factuur uitreiken.
  • Je doet aan een intracommunautaire levering. Een intracommunautaire levering is een levering van goederen vanuit Nederland naar een ander EU-land. Bij een intracommunautaire levering moet je een factuur sturen. Je hoeft geen factuur te sturen bij een vooruitbetaling van een intracommunautaire levering.
  • Je levert een (bijna) nieuw vervoermiddel in een ander EU-land. Het maakt hier niet uit of je afnemer een particulier of een onderneming is. In beide gevallen stuur je een factuur.

Gelden deze uitzonderingen niet voor jou? Dan ben je verplicht om te factureren als je aan ondernemers levert. Wil je weten wat er allemaal op een factuur moet staan? Lees dan hier een artikel over deze factuureisen.