Zijn studiekosten aftrekbaar?

25 juli 2022

Zijn studiekosten aftrekbaar voor ondernemers?

Sinds 1 januari 2022 zijn de regels voor studiekosten verandert. Voor particulieren zijn huidige studiekosten niet meer aftrekbaar. Studiekosten gemaakt in 2021 of eerder zijn nog wel aftrekbaar. Maar hoe zit het nu met de studiekosten voor ondernemers in 2022?

Studiekosten aftrekbaar van de winst

Voor ondernemers zijn studiekosten soms aftrekbaar van de winst. Hierbij geldt de algemene regel: Kosten die je maakt voor de zakelijke belangen van je onderneming zijn aftrekbaar van de winst. Uit deze regel volgt dat de kosten voor een studie die je helpt met het verbeteren van je bedrijfsactiviteiten zakelijke kosten zijn. De kosten van een opleiding voor een toekomstig beroep of een hobby zijn dus niet zakelijk. De zakelijke kosten van een studie zijn volledig aftrekbaar van de winst.
Je hebt een chocolatier en je volgt een bonbonworkshop. Met deze workshop kun je nog betere producten maken en dus je bedrijfsactiviteiten verbeteren. De kosten van de workshop mag je daarom aftrekken van je winst. 

Btw van studiekosten aftrekbaar?

Bij zakelijke studiekosten is de btw niet altijd aftrekbaar. Alleen de belastingdienst kan bepalen of de btw aftrekbaar is. Daarom moet je altijd contact opnemen met de belastingdienst om uit te zoeken of je de btw van de studiekosten in jouw situatie mag aftrekken. Ook al lijkt het misschien heel vanzelfsprekend dat de kosten voor je studie zakelijk zijn, je mag er voor het aftrekken van de btw niet vanuit gaan. 

 

Tellen studie uren mee voor het urencriterium?

Het antwoord hierop is ja. Alle uren die je maakt voor een studie of opleiding tellen mee voor het urencriterium.