Prinsjesdag 2022 maatregelen

21 september 2022

Prinsjesdag 2022: Belangrijke fiscale maatregelen voor ondernemers

Op Prinsjesdag zijn er weer een hoop plannen en maatregelen voor 2023 aangekondigd. Naast alle plannen voor zaken als woning en klimaat, zijn er ook heel wat fiscale maatregelen aangekondigd voor het belastingjaar 2023. We snappen heel goed dat je misschien niet de hele Troonrede hebt gevolgd of alle belangrijke informatie eruit hebt kunnen halen. Daarom zetten wij nog even de belangrijkste punten van Prinsjesdag voor jou als ondernemer op een rijtje.

4 Belangrijke fiscale maatregelen:

  • Afbouw van de zelfstandigenaftrek per 1 januari 2023

De zelfstandigenaftrek is een hele belangrijke aftrekpost voor ondernemers voor de inkomstenbelasting. Op dit moment (in 2022) bedraagt de zelfstandigenaftrek 6.310 euro. Vanaf 1 januari 2023 zal deze zelfstandigenaftrek afgebouwd worden tot 900 euro in 2027.Ter compensatie zal de arbeidskorting voor de lage inkomens verhoogd worden. De meeste zelfstandigen gaan er volgend jaar per saldo op vooruit. Lees hier hoe je gebruik kan maken van de zelfstandigenaftrek. 

  • Afschaffing middelingsregeling per 1 januari 2023

Kort gezegd is de middelingsregeling een regeling voor personen met een wisselvallig inkomen. Zij betalen vaak meer belasting dan personen met een gelijkmatig inkomen en kunnen met deze regeling soms een deel van de betaalde belasting terugkrijgen. In dit artikel van ons kun je uitgebreid lezen wat middeling is en hoe het werkt. 

De middelingsregeling zal per 1 januari 2023 worden afgeschaft. Het laatste tijdvak waarover je nog kan middelen is 2022-2024.

  • Afschaffing van de fiscale oudedagsreserve per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 zal de fiscale oudedagsreserve (FOR) worden afgeschaft. Dat houdt in dat de FOR niet meer fiscaal gefaciliteerd wordt. Met de FOR kan je als ondernemer een deel van je winst reserveren voor je oudedagsvoorziening. Over het deel van de winst dat je reserveert, hoef je op dat moment geen belasting te betalen. Deze belasting betaal je pas later als de oudedagsreserve afneemt of wordt opgeheven, bijvoorbeeld als je de oudedagsreserve (deels) omzet in een lijfrente. De FOR is simpelweg een uitstel van belastingheffing over je winst waardoor je op korte termijn een belastingvoordeel hebt. De FOR zal dus worden afgeschaft per 1 januari 2023.

  • Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding

Op dit moment is de onbelaste reiskostenvergoeding 19 cent per kilometer. Per 1 januari zal dit 21 cent per kilometer zijn en vanaf 2024 22 cent per kilometer. Deze onbelaste reiskostenvergoeding mag je als ondernemer rekenen als je met eigen vervoer reist voor zakelijke doeleinden, bijvoorbeeld als je naar kantoor gaat met je privéauto.

Dit zijn de vier belangrijkste aangekondigde fiscale maatregelen op Prinsjesdag voor ondernemers. Er zijn natuurlijk nog heel veel andere (fiscale) plannen. Het kan daarom zeker handig en interessant zijn om nog meer kennis op te doen van andere aangekondigde plannen en maatregelen.