Tegemoetkomingen voor de hoge energierekeningen: Het prijsplafond en de TEK

10 november 2023

Tegemoetkomingen voor de hoge energierekeningen: Het prijsplafond en de TEK

Helaas hebben we allemaal gemerkt dat de energieprijzen door het dak zijn gegaan. Ook ondernemers worden hierdoor hard geraakt. Daarom probeert de overheid ons te helpen.
Voor zowel particulieren als ondernemers is er een energie prijsplafond. Voor sommige energie-intensieve bedrijven is er ook nog een andere regeling: de TEK. Door deze regelingen zullen de energiekosten gelukkig iets minder afnemen. In dit artikel leggen we je de regelingen tegen de hoge energierekeningen uit.

Energie prijsplafond

Voor zowel ondernemers als particulieren is er voor het jaar 2023 een energie prijsplafond. Dit houdt in dat er een maximum energieprijs geldt waardoor de energiekosten lager zullen zijn. Het maximumtarief voor gas is 1,45 euro per m3 gas en voor elektriciteit 0,40 euro per kWh. Dit aangepast tarief betaal je in 2023 tot een verbruik van 1200 m3 gas en 2900 kWh elektriciteit. Daarboven betaal je gewoon de marktprijs. Het plafond geldt voor het jaar 2023 van 1 januari t/m 31 december. Op 1 januari 2024 komt het prijsplafond dus te vervallen. Goed om te weten is dat dit energie prijsplafond alleen geldt voor kleinverbruikers. Op je energierekening kun je zien of je een afsluiting hebt als kleinverbruiker.

Energiekorting

Het prijsplafond dat hierboven is beschreven is ingegaan op 1 januari 2023. In de maanden november en december in het jaar 2022 ben je als het goed is ook geholpen met een energiekorting van 190 per maand. Deze compensatie is voor alle kleinverbruikers.

Tegemoetkoming Energiekosten-regeling

Verder worden ondernemers die veel energie en gas gebruiken ook nog geholpen met de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling. Door deze regeling krijgen sommige grote energie/gas gebruikers een deel van de hogere energiekosten terug. De TEK geldt voor de periode tussen 1 november 2022 en 31 december 2023. De TEK is nu nog niet aan te vragen. Waarschijnlijk ik dit pas vanaf het tweede kwartaal van 2023 mogelijk.

Hoe werkt de TEK?

De TEK regeling gaat als volgt.
Er is een drempelprijs van 1,19 euro per m3 gas en 0,35 euro per kWh elektriciteit. Als je meer betaalt dan deze bedragen krijg je de helft terug van wat je meer betaalt. Hierbij geldt een maximum van 160.000 euro.
Voorbeeld: Je hebt een bakkerij en je verbruikt 20.000 m3 gas en 30.000 kWh elektriciteit. Voor gas betaal je 2,50 euro per m3 en voor elektriciteit 0,70 per kWh.
Je betaalt dus daadwerkelijk 20.000 * 2,5 + 30.000 * 0,7 = 71.000 euro. Volgens de drempelprijzen zou je 20.000 * 1,19 + 30.000 * 0,35 = 34.300 euro betalen. Je betaalt dus 71.000 - 34.300 = 36.700 euro meer. Hiervan krijg je de helft terug dus dat is 36.700 / 2 = 18.350 euro


Wie komen in aanmerking voor de TEK?

De TEK is bedoeld voor energie-intensieve mkb-ondernemingen. Om van de TEK gebruik te maken moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Minimaal 7% van je omzet in 2022 gaat naar energiekosten.
  • Je voldoet aan de Europese mkb-definitie
  • Je bedrijf staat ingeschreven in het handelsregister van de KVK

Hopelijk helpen deze regelingen je om iets minder te betalen voor energie. Een andere manier om energiekosten te verlagen is door simpelweg minder energie te gebruiken. Dit kun je doen door te verduurzamen. Om ondernemers te helpen met verduurzamen heeft het kabinet aangekondigd de BMKB te verruimen. 

 

Gerelateerde artikelen 

BMBK

Tegemoetkomingen voor de hoge energierekeningen: Het prijsplafond en de TEK

Helaas hebben we allemaal gemerkt dat de energieprijzen door het dak zijn gegaan. Ook ondernemers worden hierdoor hard geraakt. Daarom probeert de overheid ons te helpen. Voor zowel particulieren als ondernemers is er een...

Zonnepanelen (1)

Waarom zijn zonnepanelen fiscaal aantrekkelijk voor ondernemers?

De overheid probeert zo veel mogelijk duurzame investeringen te stimuleren. Ook zonnepanelen vallen in dit rijtje. Als ondernemer heb je fiscale voordelen bij het kopen van zonnepanelen. De btw van de zonnepanelen zelf en de installatie daarvan is terug te vragen bij de belastingdienst...

Zelfstandigenaftrek

Hoe kan ik gebruik maken van de zelfstandigenaftrek?

Ben jij zelfstandige? Dan heb je misschien recht op de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek is een hele belangrijke aftrekpost voor ondernemers voor de inkomstenbelasting. Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek als je voldoet aan de volgende voorwaarden...