Wat is het STAP-budget?

15 mei 2023

Wat is het STAP-budget?

Ben jij bezig met een opleiding, cursus of een training? Dan is het STAP-budget misschien wel heel interessant voor jou! In dit artikel leggen we je alles uit over het STAP-budget.

Wat is het STAP-budget precies?
STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Het idee van het STAP-budget is dat mensen worden geholpen om zich om te scholen en daardoor makkelijker werk kunnen vinden. Het STAP-budget bestaat sinds 1 januari 2022. Voor 1 januari 2022 waren studiekosten nog aftrekbaar van de inkomstenbelasting voor particulieren, maar dit is nu niet meer het geval. Wel is nu het STAP-budget beschikbaar.

Wie kan gebruik maken van het STAP-budget?
Het STAP-budget is beschikbaar voor werkenden en werkzoekenden die een opleiding, cursus of training willen volgen. Let op, het STAP-budget is niet beschikbaar voor mensen onder de 18 en mensen die AOW-ontvangen. Het is alleen mogelijk om het STAP-budget te ontvangen als de opleiding die je wilt volgen in het STAP-scholingsregister staat en je de opleiding nog niet begonnen bent.
Voor ondernemers zijn de kosten van een opleiding soms zakelijk en aftrekbaar van de winst. In dit geval is het niet mogelijk om een STAP-budget aan te vragen. STAP-budget kun je wel weer aanvragen als ondernemer als de kosten van de opleiding niet als zakelijk voor je onderneming worden beschouwd. In dit artikel van ons kun je meer lezen over de aftrekbaarheid van studiekosten voor ondernemers. 

Hoeveel bedraagt het STAP-budget?
Het STAP-budget is maximaal 1000 euro per jaar.

Hoe kun je het STAP-budget aanvragen?
Het STAP-budget kan je hier aanvragen. Elke twee maanden begint er een nieuwe aanvraagperiode voor het STAP-budget. Het komt regelmatig voor dat het budget in een aanvraagperiode helemaal op is. Daarom is het belangrijk dat je het STAP-budget op tijd aanvraagt. Dit zijn de aanvraagperiodes die nog volgen voor 2023:
- 3 juli t/m 3 september
- 4 september t/m 31 oktober
- 1 november t/m 31 december

STAP-budget wordt beëindigd
Het is goed om te weten dat het STAP-budget vanaf 2024 wordt beëindigd omdat het kabinet moet bezuinigen. Dit is bekendgemaakt in de voorjaarsnota van 2023.

Zorg dus dat je er op tijd bij bent! Er zijn heel veel leuke mogelijkheden met het STAP-budget en € 1.000 is een lekker bedrag!