Wat houdt het urencriterium in?

1 juni 2022

Wat houdt het urencriterium in?

Het urencriterium is een criterium waaraan je als ondernemer vaak moet voldoen om recht te hebben op een bepaalde aftrek. In dit artikel leggen we je uit wat het urencriterium inhoudt, hoe je je gewerkte uren moet bijhouden en waarvoor het urencriterium van belang is.

Het urencriterium bevat de volgende 2 criteria:

  • Je besteed in een kalenderjaar minimaal 1225 uren aan je onderneming. De meeste ondernemers komen hier al snel aan. Bij deze voorwaarde tellen alle uren die je aan je onderneming besteedt mee. Dus ook gewerkte uren aan administratie, marketing, strategieën bedenken etc. tellen allemaal mee. Wanneer je midden in een kalenderjaar begint blijft het minimum van 1225 uur gewoon staan. Alleen als je werk onderbroken wordt door zwangerschap mag je niet-gewerkte uren over in totaal 16 weken meetellen als gewerkte uren.
    Stel je besteed normaal 40 uur per week aan je onderneming en door je zwangerschap heb je een half jaar niet gewerkt. Dan mag je voor 16 weken 40 uur per week meetellen dus 16 * 40 = 640 uur.
  • Je besteed meer tijd aan je onderneming dan je besteed aan andere werkzaamheden (zoals loondienst). Je hoeft niet aan deze voorwaarde te voldoen als je in 1 van de 5 voorafgaande jaren geen ondernemer was.

Hoe moet je je gewerkte uren bijhouden?

Wij krijgen vaak de vraag over het bijhouden van gewerkte uren voor de belastingdienst. Het is belangrijk dat je je uren goed bijhoudt. Een excel met daarin je urenverantwoording is hiervoor voldoende. Belangrijk is ook dat je omzet/winst ergens in verhouding staat met je bestede uren. Als dat zo is, zal je ook niet snel de vraag krijgen om je uren te bewijzen.
Stel dat je de ondernemersaftrek claimt bij een winst van €1000 in 2021, dan betekent dat dus dat je voor €1 per uur gewerkt hebt. Dat is over het algemeen niet waarschijnlijk en dus is er een grote kans dat je in dit geval vragen krijgt over je gemaakte uren.

Waarom is het belangrijk om het urencriterium te behalen?

Het urencriterium is een voorwaarde om gebruik te mogen maken van een aantal ondernemersaftrekposten. Je moet aan het urencriterium voldoen om in aanmerking te komen voor:

Wanneer je wel van deze aftrekposten gebruik maakt, maar niet voldoet aan het urencriterium, kun je een fikse boete krijgen.

Het is dus erg handig om te proberen om aan het urencriterium te voldoen zodat je gebruik kunt maken van de ondernemersaftrek. Daarbij is het ook belangrijk om je uren goed bij te houden.

Gerelateerde artikelen 

Startersafrek

Startersaftrek: Wat is het en hoe kun je er gebruik van maken?

Misschien heb je weleens van startersaftrek gehoord. En anders klinkt het woord ‘aftrek’ natuurlijk altijd goed. De startersaftrek is een aftrek van je winst waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. De startersaftrek is bedoeld om ondernemen te stimuleren en...

Zelfstandigenaftrek

Hoe kan ik gebruik maken van de zelfstandigenaftrek?

Ben jij zelfstandige? Dan heb je misschien recht op de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek is een hele belangrijke aftrekpost voor ondernemers voor de inkomstenbelasting. Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek als je voldoet aan...

De KIA

Wat is de KIA?

Ben jij van plan om een laptop of een bedrijfstelefoon te kopen? Dan is het handig om rekening te houden met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Door te investeren kun je namelijk fiscaal voordeel behalen. Het is wel belangrijk dat je je investeringen op een juiste manier doet zodat je...