Waar betaalt een digital nomad belasting?

11 augustus 2022

Waar betaalt een digital nomad belasting?

In onze huidige tijd kun je vanuit elke plaats werken als je maar internet en een laptop hebt. Daarom zijn er steeds meer mensen die geld verdienen terwijl ze overal en nergens wonen. Het ene moment zitten ze op Curaçao en het andere moment zitten ze in Spanje. Het klinkt als een heerlijk leventje en dit zie je dan ook steeds vaker. Alleen de zaken wat betreft belasting zijn nogal ingewikkeld voor de ‘digital nomads’. Normaal betaal je belasting in het land waar je woont maar de digital nomads wonen overal en nergens. Dat is precies wat de belastingplicht van digital nomads zo ingewikkeld maakt. In dit artikel proberen we je uit te leggen hoe dit precies zit.

Wat is een digital nomad precies?

Zoals de naam digital nomad al zegt, is een digital nomad iemand die locatie onafhankelijk werkt door gebruik te maken van digitale middelen. Met digitale middelen wordt vaak internet en een laptop bedoelt. Digital nomads reizen vaak veel en zijn op die manier erg flexibel.

Kan je als digital nomad ingeschreven blijven in Nederland?

In Nederland ben je verplicht om je te laten uitschrijven uit de BRP (Basisregistratie Personen) als je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Deze 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. 

Zonder registratie in de BRP kun je wel gewoon ingeschreven staan in het handelsregister van de KvK. Je kan je namelijk ook gewoon vanuit het buitenland inschrijven in de KvK. Je moet voor een inschrijving in de KvK wel aan minimaal één van de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je onderneming heeft een bezoekadres in Nederland.
  • De ondernemingsactiviteiten van je onderneming bevinden zich hoofdzakelijk in Nederland.

Echter kost inschrijven in de KvK vanuit het buitenland wel meer moeite. Daarom is het voor digital nomads vaak handig om hun onderneming in te schrijven in de KvK voordat ze gaan reizen en vervolgens minder dan 8 maanden in het buitenland te verblijven. 

Ben je ook belastingplichtig in Nederland als je in Nederland ingeschreven staat?

De belastingdienst kijkt anders dan de gemeente en de KvK. De belastingdienst gaat uit van het fiscaal inwonerschap. Zo kijkt de belastingdienst niet waar je bent ingeschreven maar waar je daadwerkelijk woont. De belastingdienst kan dit bijvoorbeeld bepalen aan de hand van waar je naar de dokter gaat en waar je verzekering loopt. Als digital nomad woon je natuurlijk niet op één plek. De ene digital nomad verblijft misschien een half jaar in een land terwijl de ander constant op reis is. Waar je nu precies belastingplichtig bent hangt af van je persoonlijke situatie. Ook als je uitgeschreven bent in Nederland kun je nog steeds belastingplichtig zijn in Nederland.

Een digital nomad is dus een vrij nieuwe verschijning waar nog geen duidelijke wetgeving voor is. Wij raden je aan om je persoonlijke situatie te bespreken met bijvoorbeeld de belastingdienst of een fiscalist. Zo voorkom je problemen.