Laatst bijgewerkt: 30 april 205
Nieuwe criteria in Wet VBAR bieden meer duidelijkheid voor zzp’ers
De Wet VBAR (Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden) wordt aangepast. Met dit wetsvoorstel wil het kabinet meer duidelijkheid bieden over het onderscheid tussen zelfstandigen en schijnzelfstandigen. Dit is belangrijk voor zowel zzp’ers als opdrachtgevers. In dit artikel lees je welke nieuwe criteria van toepassing zijn, welke onderdelen uit het oorspronkelijke wetsvoorstel blijven bestaan en wat deze veranderingen concreet voor jou als ondernemer kunnen betekenen.
Wat verandert er?
In het nieuwe wetsvoorstel worden drie dingen extra belangrijk om te bepalen of je echt zzp’er bent. Je moet:
-
Ondernemer zijn voor de btw
-
Investeren in je bedrijf
-
Actief op zoek gaan naar nieuwe klanten.
Deze drie punten horen bij het begrip ‘extern ondernemerschap’. De overheid wil hiermee beter kunnen zien wie echt zelfstandig werkt en wie eigenlijk een werknemer is.
Let op: sommige zzp’ers rekenen geen btw, maar zijn toch zelfstandig. Dit kan komen door:
-
De KOR-regeling, die kleine ondernemers vrijstelt van btw
-
De vrijstelling voor opleiders en coaches in het kort beroepsonderwijs (KBO) als ze geregistreerd zijn in het CRKBO-register
-
Door bepaalde diensten, zoals verhuur van ruimte, stadsgidsen en verzekeringsadviseurs, geen btw hoeven te rekenen.
Uurtarief speelt nog steeds grote rol
Het voorgestelde minimumuurtarief van €33 blijft bestaan. Verdien je als zzp’er minder dan dit bedrag? Dan wordt er automatisch aangenomen dat je eigenlijk werknemer bent. Je hebt dan recht op een arbeidsovereenkomst, tenzij je opdrachtgever duidelijk kan bewijzen dat je echt zelfstandig werkt.
Handhaving sinds januari 2025 weer actief
Sinds begin 2025 controleert de Belastingdienst opnieuw actief op schijnzelfstandigheid. Dit heeft nu al gevolgen, vooral in sectoren zoals zorg, onderwijs en kinderopvang, waar veel voormalig zzp’ers inmiddels in loondienst zijn gegaan. Toch behouden velen een flexibele werkstructuur, wat laat zien dat vrijheid en vast dienstverband steeds vaker samengaan.
Alternatief wetsvoorstel
Niet alle partijen zijn tevreden met de Wet VBAR. Een alternatief voorstel van VVD, D66, CDA en SGP stelt drie nieuwe toetsen voor:
-
De zelfstandigentoets
-
De werkrelatietoets
-
Een sectoraal rechtsvermoeden
Daarnaast moet elke zelfstandige volgens dit plan eigen voorzieningen treffen voor pensioen en arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld via verzekeringen of spaargeld.
Wanneer gaat de wet in?
De Wet VBAR is nog niet definitief. Eerst moet de Tweede Kamer ermee instemmen, daarna de Eerste Kamer. De verwachting is dat de wet mogelijk in 2026 ingaat. Tot die tijd blijft goede communicatie tussen overheid, brancheorganisaties en ondernemers belangrijk. De Wet VBAR moet zorgen voor meer duidelijkheid over wie zelfstandig werkt en wie eigenlijk werknemer is. Voor jou als ondernemer of opdrachtgever is het belangrijk om de ontwikkelingen goed te volgen. Zo voorkom je onzekerheid of problemen bij het werken met zzp’ers.

Boekhouding uitbesteden?
Wil je de stress van je boekhouding verminderen en meer tijd besteden aan het laten groeien van je bedrijf? Neem dan vandaag nog contact op met BamBoek voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We staan klaar om je te helpen!