Inschrijven in KVK: Verplicht en waarom

Laatst bijgewerkt: 8 maart 2024

Inschrijven in KVK: Verplicht en waarom

Heb jij net een onderneming gestart of ben je van plan om een onderneming te starten? Dan zijn er heel wat zaken die je moet regelen. Eén van de zaken is het inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dit handelsregister is de basisregistratie voor ondernemingen en rechtspersonen in Nederland. 

Waarom is inschrijven in de KvK zo belangrijk?

Het inschrijven in de KvK is belangrijk omdat het je helpt bij de rechtszekerheid van je bedrijf. Met het openbare handelsregister kun je informatie verkrijgen over ondernemingen waarmee je zaken zou willen doen. Er staat bijvoorbeeld informatie over een mogelijk faillissement of wie er aansprakelijk is. Als onderneming wil je natuurlijk wel weten met wie je zaken doet.

Ben ik verplicht om mij in te schrijven in de KvK?

Ben je een onderneming of rechtspersoon volgens de KvK? Dan is het antwoord ja. Alle ondernemingen en rechtspersonen in Nederland zijn wettelijk verplicht om zich in te schrijven in het Handelsregister van de KvK. Niet elke ondernemer is ook een ondernemer volgens de KvK. Volgens de KvK ben je een ondernemer als je aan de volgende drie voorwaarden voldoet:

  1. Je levert goederen en/of diensten.
  2. Je verdient hieraan geld (je vraagt dus meer dan de kostprijs).
  3. Je doet zaken met andere mensen dan alleen vrienden of familie en gaat ook de concurrentie aan met ondernemers die dezelfde of gelijkwaardige diensten of producten verkopen.

In de praktijk zijn deze zaken wat minder zwart wit. Er zijn ook nog een aantal aanvullende vragen waarmee je kan kijken of je een ondernemer bent. 

  • Investeer je geld of tijd in je bedrijf?
  • Werk je regelmatig voor je eigen bedrijf? 
  • Werk je voor meer dan één opdrachtgever?
  • Heb je zelf de keuze om te bepalen wat je doet en wanneer je werkt?

Voldoe je aan alle drie de voorwaarden en is op elke aanvullende vraag je antwoord ‘ja’? Dan ben je verplicht om je in te schrijven in de KvK. Voldoe je niet aan de drie voorwaarden? Dan mag je je niet inschrijven in de KvK. In overige gevallen is het handig om even je persoonlijke situatie te bespreken met het Kvk adviesteam. (Dus als je wel aan de voorwaarden voldoet maar niet alle aanvullende vragen met ja kan beantwoorden.)

Moet ik mij ook nog aanmelden bij de belastingdienst?

Bij de inschrijving in het handelsregister van de KvK krijg je je KVK-nummer. De KvK geeft jou informatie vervolgens door aan de belastingdienst. Daarom hoef je je dus hoef je je niet ook nog eens in te schrijven bij de belastingdienst. Na inschrijving krijg je van de belastingdienst automatisch je omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer.
Ben je geen ondernemer volgens de KvK? Dan kun je in sommige gevallen zelf een omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer aanvragen bij de belastingdienst.

Wanneer moet ik mij inschrijven in de KvK?

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor de inschrijving in het handelsregister van de KvK en het actueel houden van de informatie in dit register. Je kan je inschrijven vanaf een week voor de start van je onderneming tot een week na de start van je onderneming. Je kan je ook al eerder inschrijven maar de definitieve inschrijving met KVK-nummer is dan nog steeds een week van tevoren. Wanneer je te laat bent, moet je je zo snel mogelijk alsnog inschrijven.

Zijn mijn gegevens van de KvK inschrijving openbaar?

Tegen een kleine vergoeding kunnen bij de Kamer van Koophandel gegevens worden gekocht zoals een KvK uittreksel. Ook een telefoonnummer en een e-mailadres kunnen worden verkregen. Dit betekent niet dat ze je voor commerciële, ideële of liefdadigheid doeleinden mogen bellen of mailen. Dit mag alleen als je toestemming geeft of dat er sprake is van een klantrelatie. Bij een klantrelatie gaat het alleen om relaties waaraan je producten/diensten levert of afneemt. Helaas is het niet te voorkomen dat je gegevens openbaar zijn.

Inschrijven in het handelsregister van de KvK is voor sommigen dus wettelijk verplicht. Kijk dus vooral of dit ook voor jou geldt zodat je geen wetten overtreedt.

Gerelateerde artikelen 

Winst En Verlies

Hoe lees je een winst- en verliesrekening?

Ben je benieuwd naar hoe je onderneming ervoor staat? Dan is een winst- en verliesrekening heel handig. Een winst- en verliesrekening is een overzicht van alle opbrengsten en kosten over een bepaalde periode. De winst- en verliesrekening kom je ook wel eens...

Alles Over Het KVK Nummer

Alles over het KVK-nummer

Waarschijnlijk heb je wel eens van de Kamer van Koophandel gehoord. Dit is een belangrijk handelsregister waar je je verplicht moet inschrijven als onderneming of rechtspersoon. Je krijgt een KVK-nummer als je je inschrijft in dit handelsregister. Je KVK-nummer is een...

Uren

Wat houdt het urencriterium in?

Het urencriterium is een criterium waaraan je als ondernemer vaak moet voldoen om recht te hebben op een bepaalde aftrek. In dit artikel leggen we je uit wat het urencriterium inhoudt, hoe je je gewerkte uren moet bijhouden en waarvoor het urencriterium van belang is. Het urencriterium bevat...