Hoe lees je een winst- en verliesrekening

13 maart 2022

Hoe lees je een winst- en verliesrekening?

Wat is een winst- en verliesrekening?

Ben je benieuwd naar hoe je onderneming ervoor staat? Dan is een winst- en verliesrekening heel handig. Een winst- en verliesrekening is een overzicht van alle opbrengsten en kosten over een bepaalde periode. De winst- en verliesrekening kom je ook wel eens tegen onder de naam resultatenrekening of exploitatierekening.
In een winst- en verliesrekening staan de opbrengsten vaak onder de rekening omzet. De kosten staan daarentegen onder heel veel verschillende rekeningen. Wij als boekhouder kiezen zelf in welke rekening wij een uitgave plaatsen. Zo kiezen wij er bijvoorbeeld bewust voor om voor telefoonkosten een aparte rekening ‘telefoon’ te maken in plaats van dat we het bij kantoorkosten plaatsen. Zo valt het ons meteen op als er voor een bepaalde maand de telefoonkosten ontbreken.

Waar moet ik naar kijken als ik een winst- en verliesrekening ontvang van mijn boekhouder?

Een winst- en verliesrekening lijkt op het eerste gezicht op een groot ingewikkeld schema. Maar dat valt best mee als je wat beter kijkt. Meestal is het handig om te kijken naar dingen die je opvallen. Zie je bijvoorbeeld dat je in de maand juni geen omzet hebt gemaakt? Dat is gek. Je zou dan even kunnen kijken of je verkoopfacturen bent vergeten. Ook valt het op als je elke maand 400 aan huur betaalt maar in april opeens een bedrag van 500 ziet staan bij de rekening huur. Andere dingen die je op zouden kunnen vallen zijn bijvoorbeeld hele hoge bedragen of negatieve bedragen. Door te kijken naar opvallende getallen zie je heel snel of je een factuur bent vergeten of dat je boekhouder ergens een fout heeft gemaakt in de administratie.

Let op, vaak wordt bij een winst- en verliesrekening gebruik gemaakt van positieve bedragen bij de kosten en negatieve bedragen bij de omzet. Een negatief totaal bedrag is dus een winst. Dit kan voor verwarring zorgen.

Verder is het handig om te kijken naar de totale opbrengsten, kosten en winst. Komt deze overeen met wat jij in je hoofd had? Of hoe komt het dat je verlies hebt gemaakt? Wat zijn jouw hoge kosten geweest voor die maand? Je zou dan kunnen kijken welke kostenposten je kan verlagen. Het is vooral belangrijk om voor jezelf kritisch te kijken naar de winst- en verliesrekening. Een winst- en verliesrekening geeft je veel inzicht over hoe jouw onderneming ervoor staat.

Een winst- en verliesrekening is dus super handig en geeft jou veel inzichten.