Laatst bijgewerkt: 22 februari 2024
Wat zijn de gevolgen van een eenmanszaak starten terwijl je een WW-uitkering ontvangt?
Als je een WW-uitkering ontvangt en overweegt een eenmanszaak te starten, zijn er verschillende opties beschikbaar om dit te doen zonder je uitkering in gevaar te brengen. Het UWV biedt drie manieren om als zelfstandige te beginnen vanuit een WW-uitkering: met een startperiode, zonder startperiode met behoud van WW en zonder behoud van WW. Elke optie heeft specifieke regels en gevolgen voor je uitkering. In dit artikel gaan we dieper in op deze regels en de mogelijke gevolgen.
Wil je als zelfstandige starten en (gedeeltelijk) je WW-uitkering behouden? Dan heb je vooraf toestemming van het UWV nodig. Deze toestemming wordt verleend door de adviseur als je aan alle voorwaarden voldoet.
1. Starten met een startperiode
Wat houdt de startperiode in?
Begin je als zelfstandige op of na de dag dat je WW-uitkering ingaat? Dan kan je in aanmerking komen voor de startperiode. Gedurende zes maanden ontvang je 29% minder WW-uitkering, maar je mag al jouw tijd aan je eigen bedrijf besteden. Dit betekent dat je bijvoorbeeld opdrachten kunt binnenhalen en uitvoeren, een bedrijfspand kunt inrichten of een winkel kunt openen, zonder sollicitatieplicht.
Voorwaarden voor de startperiode
Om toestemming te krijgen voor de startperiode, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:
- Het moet waarschijnlijk zijn dat je met je eigen bedrijf genoeg verdient om van te leven.
- Ook moet je de online training van het UWV hebben afgerond. In deze training worden alle voorwaarden uitgebreid uitgelegd.
Administratieve verplichtingen
Tijdens de startperiode hoef je geen uren of inkomsten uit zelfstandige werkzaamheden door te geven. Wel moet je het formulier 'Inkomstenopgave' invullen en opsturen via Mijn UWV.
Beperkingen tijdens de startperiode
- Je mag geen opdrachten uitvoeren voor de werkgever die je heeft ontslagen om te voorkomen dat jouw ex-werkgever je ontslaat als werknemer en vervolgens tegen lagere voorwaarden inhuurt als zelfstandige.
- Na de startperiode mag je wel voor jouw ex-werkgever werken.
Na de startperiode
Als je na de startperiode doorgaat als zelfstandige. Dan moet je doorgeven hoeveel uur je aan jouw bedrijf besteedt.
Klik hier voor meer informatie over een eigen onderneming beginnen met een startperiode.
2. Starten zonder startperiode, met behoud van WW
Wat houdt dit in?
Als je je eigen bedrijf start zonder startperiode en met behoud van WW, worden de uren die je per maand als zelfstandige werkt verrekend met je WW-uitkering. Het UWV berekent hiervoor een fictief inkomen per maand, gebaseerd op een standaardbedrag. Dit bedrag bepaalt hoeveel je WW-uitkering wordt verminderd. Je geeft je gewerkte uren door via de Inkomstenopgave aan het UWV, waarna zij je uitkering aanpassen op basis van dit geschatte inkomen.
Sollicitatieplicht
Voor de uren waarvoor je nog WW ontvangt, blijf je verplicht om te blijven solliciteren. Je WW-uitkering stopt als je fictieve inkomen per maand hoger is dan 87,5% van je WW-maandloon.
Klik hier voor meer informatie over een eigen onderneming beginnen zonder startperiode.
3. Starten zonder behoud van WW
Wat houdt dit in?
Als je volledig als zelfstandige gaat werken, stopt je WW-uitkering zodra je gewerkte uren per maand meer zijn dan 87,5% van de uren waarop je WW-uitkering is gebaseerd. Het UWV berekent hiervoor een fictief inkomen en je uitkering stopt vanaf de eerste dag van de maand waarin je fictief inkomen hoger is dan 87,5% van je WW-maandloon.
Administratieve verplichtingen
Je moet direct aangeven dat je een eigen bedrijf bent begonnen via het Wijzigingsformulier WW. Geef aan dat je gaat werken als zelfstandige. Geef vervolgens het totaal van je gewerkte uren van de maand door met je Inkomstenopgave.
Klik hier voor meer informatie over starten zonder behoud van WW.
Het starten van een eenmanszaak terwijl je een WW-uitkering ontvangt, biedt verschillende mogelijkheden en flexibiliteit. Afhankelijk van je situatie en voorkeuren kun je kiezen voor een startperiode, doorgaan met behoud van WW of volledig zelfstandig worden zonder behoud van WW. Elke optie heeft zijn eigen regels en verplichtingen, dus het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en de juiste stappen te volgen om je uitkering te behouden of af te bouwen.
Boekhouding uitbesteden?
Wil je de stress van je boekhouding verminderen en meer tijd besteden aan het laten groeien van je bedrijf? Neem dan vandaag nog contact op met BamBoek voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We staan klaar om je te helpen!