Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?


Veel ondernemers denken dat alle ondernemers ook ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Dit is alleen niet helemaal waar. Als je bijvoorbeeld als zzp’er werkt of als je een bedrijf hebt ingeschreven in het handelsregister van de KvK, betekent dat niet automatisch dat je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Allereerst ben je natuurlijk geen ondernemer voor de inkomstenbelasting als je een BV of NV hebt. Dan betaal je namelijk vennootschapsbelasting in plaats van inkomstenbelasting. Maar ook ondernemers met eenmanszaken, vof’s of maatschappen zijn in sommige gevallen geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. In dit artikel leggen we je uit hoe dit precies zit.

Wanneer ben je als eenmanszaak/vof/maatschap of ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Als eenmanszaak wordt je door de belastingdienst gezien als een ondernemer voor de inkomstenbelasting als je ook echt onderneemt. Er zijn een aantal zaken waar de belastingdienst naar kijkt om dit te beoordelen: continuïteit, ondernemersrisico, bedrijfsomvang en zelfstandigheid.


Continuïteit; met continuïteit kijkt de belastingdienst bijvoorbeeld of je van plan bent om verder te gaan met je onderneming en of je moeite doet om nieuwe klanten te vinden.
Ondernemersrisico; voor ondernemersrisico kijkt de belastingdienst vooral of jij risico loopt voor klanten die niet betalen en of je financieel risico loopt als je je werk niet goed doet.
Bedrijfsomvang; voor de bedrijfsomvang kijkt de belastingdienst vooral naar de hoogte van je omzet.
Zelfstandigheid; hierbij kijkt de belastingdienst of je met je bedrijf zelfstandig werkt of dat je toch meer voor een ander bedrijf werkt. Je kan hierbij denken aan vragen zoals bepaal je zelf je verkooptarieven, werk je met eigen materiaal en mag je zelf kiezen hoe je je werk uitvoert?
Wanneer je bijvoorbeeld met je bedrijf een omzet van minder dan 5000 euro per jaar maakt, ziet de belastingdienst je bedrijf meer als hobby dan dat je ondernemer bent. Of als je bijvoorbeeld geen eigen verkoopfacturen maakt en niet met eigen materiaal werkt, dan ziet de belastingdienst je niet als ondernemer maar meer als iemand die in loondienst is bij een ander bedrijf. Wil je weten of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Dan kun je hier de ondernemerscheck doen. 

Hoe zit het als je als eenmanszaak/vof/maatschap geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting?
Als je als eenmanszaak niet wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting, betekent dat niet dat je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Je moet namelijk nog steeds inkomstenbelasting aangifte doen. Het enige wat verandert is de manier waarop je het aangifteformulier invult. Je moet nu je inkomsten aangeven als ‘inkomsten uit overig werk’. Als je wel ondernemer voor de inkomstenbelasting was geweest, had je je inkomen moeten aangeven als ‘winst uit onderneming.

Is het nadelig om door de belastingdienst niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting beschouwd te worden?

Wanneer je wel ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, mag je gebruik maken van verschillende aftrekposten voor ondernemers. Voorbeelden van deze aftrekposten zijn de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek. Deze aftrekposten zorgen ervoor dat ondernemers minder inkomstenbelasting betalen. Het is dus nadelig om door de belastingdienst niet als ondernemer beschouwd te worden, omdat je dan geen gebruik mag maken van deze aftrekposten. (hier bij de twee gele woorden, een hyperlink maken naar het artikel over de startersaftrek en het artikel over de zelfstandigenaftrek)

Als ondernemer kun je er dus niet zomaar van uitgaan dat je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Of je wel of niet ondernemer bent voor de inkomstenbelasting heeft weer gevolgen voor hoe je inkomstenbelasting aangifte moet doen en of je wel of geen gebruik mag maken van bepaalde aftrekposten. Het is daarom belangrijk dat je dit even goed uitzoekt. Dit kun je doen door middel van het invullen van de ondernemerscheck.