Laatst bijgewerkt: 23 februari 2024
Uitstel aangifte inkomstenbelasting en belastingrente
De deadline voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting is bijna altijd op 1 mei. Veel particulieren en ondernemers stressen over deze datum maar dat is vaak niet nodig. Als administratiekantoor vragen wij namelijk altijd uitstel voor de aangifte inkomstenbelasting van al onze klanten.
Hoe werkt het aanvragen van uitstel voor de aangifte inkomstenbelasting?
BamBoek kan voor klanten 1 jaar uitstel aanvragen voor de deadline van de aangifte inkomstenbelasting, dus tot 1 mei volgend jaar. Wij vragen standaard uitstel aan voor jouw aangifte. Het is namelijk onmogelijk om voor iedereen in twee maanden tijd belastingaangifte te doen, daar zijn simpelweg te veel ondernemers en te weinig belastingconsulenten voor.
Ook als je zelf belastingaangifte doet, kun je uitstel vragen. Je kunt dan 4 maanden uitstel aanvragen dus tot 1 september. In bijzondere gevallen zoals ziekte is het soms mogelijk om nog langer uitstel te krijgen.
Tot wanneer kun je uitstel aanvragen?
BamBoek kan langer uitstel aanvragen dan belastingplichtigen zelf kunnen. Belastingplichtigen kunnen zelf uitstel aanvragen voor de aangifte inkomstenbelasting tot de uiterste aangiftedatum die op de aangiftebrief staat, vaak is dat 1 mei na het einde van het fiscale jaar. BamBoek kan voor de aangifte inkomstenbelasting voor het jaar 2022 uitstel vragen tot 1 mei 2024. Dat is dus ongeveer een jaar langer.
Hoe zit het met belastingrente?
Als je je aangifte op 1 mei of later indient, dan moet je belastingrente betalen. Wees je er dus van bewust dat ondanks het uitstel van de deadline voor het indienen van de aangifte, de belasting wel op tijd betaald moet zijn!
Op dit moment is het belasting rentepercentage voor inkomstenbelasting 4 procent. Als je na 1 mei je aangifte indient, betaal je belastingrente vanaf 1 juli t/m uiterlijk 19 weken nadat je de belastingaangifte hebt ingediend.
We geven een voorbeeld: Stel dat je je aangifte indient op 20 mei en je moet 1200 euro belasting betalen. In dit geval heb je de aangifte na 1 mei ingediend en daarom moet je belastingrente betalen. De belastingrente wordt berekend vanaf 1 juli t/m 19 weken na de indiendatum en 19 weken na 20 mei is 30 september. Van 1 juli t/m 30 september zijn 92 dagen. De berekening voor de belastingrente is dan als volgt: 1200 euro * 92/365 * 4% = 12,10 euro.
Belastingrente voorkomen met een voorlopige aanslag
Wij adviseren onze klanten altijd om een voorlopige aanslag in te dienen. Zo voorkom je belastingrente. Een voorlopige aanslag is een aanslag voor de inkomstenbelasting op basis van een schatting van je inkomsten en uitgaven. Hier kun je meer lezen over de mogelijkheden en de voordelen van een voorlopige aanslag.
Consequenties van te laat indienen aangifte IB
Wanneer je de deadline van 1 mei niet haalt en ook geen uitstel hebt gevraagd, is dat niet meteen een groot probleem. Je krijgt eerst een herinneringsbrief waarin een nieuwe datum staat waarop je aangifte binnen moet zijn. Als je de aangifte niet binnen deze termijn indient, krijg je een aanmaning. Als je aangifte dan nog niet binnen 10 dagen na de aanmaning is ingediend, krijg je een verzuimboete van 385 euro of hoger.
Het is dus niet nodig om te stressen over de aangiftedatum van 1 mei, zolang je maar op tijd uitstel regelt. Door je belastingaangifte uit te stellen, moet je helaas wel belastingrente betalen. Het kan heel handig zijn om een voorlopige aanslag in te dienen omdat je daarmee belastingrente voorkomt.
Boekhouding uitbesteden?
Wil je de stress van je boekhouding verminderen en meer tijd besteden aan het laten groeien van je bedrijf? Neem dan vandaag nog contact op met BamBoek voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We staan klaar om je te helpen!
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt middeling?
Varieert jouw inkomen uit woning en werk veel? Dan is er een grote kans dat je meer belasting betaalt dan wanneer je inkomen gelijkmatig verdeeld is. De overheid heeft daar wat op bedacht: de middelingsregeling. Ondernemers hebben vaak een een wisselend inkomen. Deze middelingsregeling zou daarom heel handig handig voor jou kunnen zijn. De middelingsregeling is...
Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Veel ondernemers denken dat alle ondernemers ook ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Dit is alleen niet helemaal waar. Als je bijvoorbeeld als zzp’er werkt of als je een bedrijf hebt ingeschreven in het handelsregister van de KvK, betekent dat...
Kan ik mijn aangifte IB in termijnen betalen?
Heb je net een IB aangifte gedaan en lukt het even niet om meteen alles te betalen? Dan ben je zeker niet de enige. Veel ondernemers hebben het financieel af en toe even lastig. Daarom kan je soms een betalingsregeling krijgen van de belastingdienst. Bij de belastingdienst kun je een...