Laatst bijgewerkt: 23 februari 2024
Mogelijkheden voorlopige aanslag
Misschien heb je wel eens van een voorlopige aanslag gehoord. Een voorlopige aanslag is een aanslag voor de inkomstenbelasting op basis van een schatting van je inkomsten en uitgaven. Het blijft een schatting dus het bedrag kan nog hoger of lager uitvallen.
Er zijn drie soorten voorlopige aanslagen:
- Je krijgt ongevraagd een voorlopige aanslag toegestuurd van de belastingdienst voor het komende jaar. Waarschijnlijk ben je even verbaasd als je ongevraagd een voorlopige aanslag ontvangt. De belastingdienst stuurt deze omdat zij graag zo snel mogelijk de belasting wil vorderen. De belastingdienst doet dit steeds vaker. Deze voorlopige aanslag kun je helaas niet weigeren. Het is belangrijk om altijd te controleren of de gegevens op de voorlopige aanslag kloppen. Je kan de (gegevens van de) voorlopige aanslag altijd wijzigen wanneer deze niet kloppen.
- Je krijgt ongevraagd een voorlopige aanslag toegestuurd van de belastingdienst voor het afgelopen jaar. Wanneer je de definitieve aangifte hebt gedaan, kan het voorkomen dat je na deze aangifte een voorlopige aanslag ontvangt. In dit geval moet je nog belasting bijbetalen. In de meeste gevallen krijg je meteen de definitieve aanslag en geen voorlopige aanslag.
- Je krijgt een voorlopige aanslag toegestuurd omdat je deze zelf eenmaal hebt aangevraagd. Als je deze aanvraagt ontvang je automatisch elk jaar opnieuw een voorlopige aanslag. Deze ontvang je meestal rond december of januari. Je ontvangt de automatische voorlopige aanslag vóór de definitieve aanslag. Deze automatische voorlopige aanslagen kun je ook weer stopzetten als je dat wilt.
Wanneer is het handig om een voorlopige aanslag aan te vragen?
- Je verwacht geld terug te krijgen van de belastingdienst en dat wil je alvast terug hebben in plaats van na afloop van het jaar. Vaak krijg je dit alvast maandelijks terug bij een voorlopige aanslag. Je krijgt uiteraard alleen geld terug als er door de belastingdienst geschat wordt dat je uitgaven hoger zullen zijn dan je inkomsten.
Voorbeeld: Je bent in loondienst en je neemt een hypotheek voor een koopwoning. In dit geval heb je recht op hypotheekrenteaftrek, dat zorgt vaak voor belastingvoordeel. Dit kun je alvast maandelijks laten terugbetalen d.m.v. een voorlopige aanslag.
- Je verwacht een hoge belastingaanslag. Bij een voorlopige aanslag betaal je de belasting alvast per maand. Je voorkomt hiermee dat je aan het einde van het jaar ineens een groot bedrag aan belasting moet betalen.
- Een ander voordeel is dat je belastingrente bespaart als je de aangifte voor 1 mei indient. Belasting betaal je normaal achteraf, bij aangiftes ingediend na 1 mei rekent de Belastingdienst dus belastingrente. Deze belastingrente hoef je niet te betalen als je de aangifte voor 1 mei indient. Dit bespaart je weer geld!
Een voorlopige aanslag kan in sommige gevallen dus zeker handig zijn om aan te vragen. Heb je een voorlopige aanslag aangevraagd? Dan krijg je automatisch jaarlijks een voorlopige aanslag toegestuurd.
Boekhouding uitbesteden?
Wil je de stress van je boekhouding verminderen en meer tijd besteden aan het laten groeien van je bedrijf? Neem dan vandaag nog contact op met BamBoek voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We staan klaar om je te helpen!
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt middeling?
Varieert jouw inkomen uit woning en werk veel? Dan is er een grote kans dat je meer belasting betaalt dan wanneer je inkomen gelijkmatig verdeeld is. De overheid heeft daar wat op bedacht: de middelingsregeling. Ondernemers hebben vaak een een wisselend inkomen. Deze middelingsregeling zou daarom heel handig handig voor jou kunnen zijn. De middelingsregeling is...
Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Veel ondernemers denken dat alle ondernemers ook ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Dit is alleen niet helemaal waar. Als je bijvoorbeeld als zzp’er werkt of als je een bedrijf hebt ingeschreven in het handelsregister van de KvK, betekent dat...
Kan ik mijn aangifte IB in termijnen betalen?
Heb je net een IB aangifte gedaan en lukt het even niet om meteen alles te betalen? Dan ben je zeker niet de enige. Veel ondernemers hebben het financieel af en toe even lastig. Daarom kan je soms een betalingsregeling krijgen van de belastingdienst. Bij de belastingdienst kun je een...