Laatst bijgewerkt: 23 februari 2024
Kleineondernemersregeling: Wat is het en is het financieel voordelig?
Misschien heb je weleens van de kleineondernemersregeling (KOR) gehoord. Veel mensen vinden de KOR heel aantrekkelijk klinken. Toch is de KOR niet voor iedereen handig en ook niet iedereen mag deelnemen aan de KOR. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de KOR.
Wat houdt de KOR precies in?
De KOR is een vrijstelling voor de omzetbelasting. Bij deelname aan de KOR hoef je geen omzetbelasting in rekening te brengen bij klanten mag je ook geen btw aftrekken. De KOR is voor alle rechtsvormen, dus onder andere voor eenmanszaken, vof’s, bv’s en stichtingen.
Wat zijn de voorwaarden om deel te mogen nemen aan de KOR?
Je hebt een onderneming die in Nederland gevestigd is.
Je hebt minder dan 20.000 euro omzet in een kalenderjaar. Voor de omzetgrens tellen alle omzet die normaal gesproken zonder KOR belast zou zijn mee. Ook de btw-vrijgestelde omzet die verkregen is uit financiële diensten, verzekeringsdiensten en levering/verhuur van onroerende zaken telt mee voor de grens van 20.000 euro.
Wanneer is het verstandig om deel te nemen aan de KOR?
Het meedoen aan de KOR heeft twee grote voordelen. Het eerste voordeel is dat je geen btw-aangifte hoeft te doen en ook maar een beperkte administratie hoeft bij te houden. Voor veel mensen scheelt dit een hoop tijd en stress. Het tweede voordeel is dat je geen btw in rekening hoeft te brengen bij klanten.
Stel je levert diensten en rekent hiervoor een uurtarief van 50 euro exclusief btw. Zonder deelname aan de KOR bereken je aan de klant dan 50 * 0.21 is 10,50 euro aan btw. De klant betaalt dan 50 + 10.5 = 60.5. Zelf ontvang je uiteindelijk netto maar 50 want die 10.5 is btw die je moet afdragen. De klant is dus bereid om 60.5 per uur voor jouw dienst te betalen. Als je deelneemt aan de KOR zou je dan ook 60.5 euro kunnen berekenen aan de klant en dan hoef je van die 60.5 geen btw af te dragen. Je ontvangt dan dus 60.5 in plaats van 50. Je zou bij deelname aan de KOR ook gewoon nog steeds die 50 euro per uur aan je klanten kunnen berekenen zodat je goedkoper bent en zo meer klanten kan krijgen.
Zo zou het dus financieel voordelig kunnen zijn om deel te nemen aan de KOR. Alleen is dit niet in alle situaties het geval. Wanneer je veel klanten hebt die btw-plichtig zijn, maakt het voor hen niet uit of je deelneemt aan de KOR of niet. Zij mogen namelijk toch de btw aftrekken van hun winst. Aan de KOR meedoen is daarom vooral voordelig als je veel particulieren of btw-vrijgestelde ondernemers als klant hebt.
Ook als je in een jaar veel gaat investeren is het niet handig om deel te nemen aan de KOR. Bij deelname aan de KOR mag je namelijk de btw van investeringen en kosten niet aftrekken. Dit nadeel van deelname aan de KOR heeft dan ook vooral veel effect als je veel gaat investeren. Het is dus altijd even afwegen of de KOR voor jou geschikt is.
Wanneer en hoe kan je je aanmelden voor de KOR?
Je kunt je natuurlijk alleen aanmelden als je aan de hierboven genoemde voorwaarden voldoet. Aanmelden kan op elk moment maar de KOR gaat niet meteen van start. Het aanmeldformulier voor de KOR moet uiterlijk 4 weken voor de eerste dag van het aangiftetijdvak waarin je de KOR wil laten ingaan, bij de belastingdienst zijn ontvangen.
Wanneer je bijvoorbeeld wilt dat de KOR ingaat in het eerste kwartaal van 2023, moet je ingevulde formulier 4 weken voor 1 januari 2023 bij de belastingdienst zijn ontvangen. De belastingdienst moet je formulier dan dus uiterlijk op 3 december 2022.
Hoe kan je stoppen met de KOR?
Een deelname voor de KOR is voor minstens drie jaar, tenzij je de omzetgrens van 20.000 euro omzet exclusief btw per jaar overschrijdt. Dan moet je je per direct afmelden van de KOR. Na die drie jaar wordt je deelname aan de KOR automatisch verlengt. Om met de KOR te stoppen, moet je je zelf afmelden.
Wat moet je doen als je de omzetgrens van 20.000 overschrijdt tijdens deelname aan de KOR?
Vanaf de levering waarmee je de grens overschrijdt, moet je meteen btw in rekening brengen bij je klant. Ook mag je vanaf dan weer btw terugvragen van investeringen en kosten van na de overschrijding van de KOR. De btw van alle kosten/investeringen van voor de overschrijding mag je nog steeds niet terugvragen en alle omzet die je hebt gemaakt voor de overschrijding blijft btw vrij. Vanaf de overschrijding moet je ook weer je administratie bijhouden net als je niet meedoet aan de KOR, want na overschrijding doe je simpelweg ook niet meer mee aan de KOR. Vervolgens mag je na de overschrijding de volgende drie jaar niet deelnemen aan de KOR.
Hopelijk is het nu helemaal duidelijk voor jou hoe de KOR precies werkt en kun je met deze informatie een schatting maken of deelname aan de KOR voor jou voordelig is of niet.
Boekhouding uitbesteden?
Wil je de stress van je boekhouding verminderen en meer tijd besteden aan het laten groeien van je bedrijf? Neem dan vandaag nog contact op met BamBoek voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We staan klaar om je te helpen!
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt btw verleggen?
Normaal maak je een verkoopfactuur op waarbij het totale bedrag inclusief btw is. Je klant betaalt dan de btw en die draag jij als leverancier af bij de belastingdienst. Nu is het ook mogelijk om de btw te verleggen naar je klant. Dan reken jij als verkoper geen btw en...
10 tips voor de beste btw-aangifte!
In dit artikel vertellen we je de 10 beste tips voor de beste btw-aangifte! Dien je aangifte op tijd in en betaal ook op tijd als je belasting moet betalen. Het is belangrijk om je aangifte op tijd in te dienen om een boete en naheffing te voorkomen. Wanneer je je aangifte niet of...
Alles wat je moet weten over de btw-aangifte
De btw-aangifte voor kwartaal 2 komt er weer aan. In dit artikel vertellen we je alles over de btw-aangifte zodat je precies weet wat de btw-aangifte is, wanneer en hoe je je btw-aangifte moet indienen en hoe je een...