Alles wat je moet weten over de btw-aangifte
De btw-aangifte voor kwartaal 1 komt er weer aan. In dit artikel vertellen we je alles over de btw-aangifte zodat je precies weet wat de btw-aangifte is, wanneer en hoe je je btw-aangifte moet indienen en hoe je een btw-aangifte corrigeert.
Wat houdt de btw-aangifte in?
De btw-aangifte is de aangifte van btw: belasting toegevoegde waarde. In deze aangifte geef je aan hoeveel btw je hebt doorberekend aan je klanten en hoeveel btw je hebt betaald over je kosten. Dit laatste noemen we ook wel voorbelasting. Het verschil hiertussen moet je betalen of krijg je terug als je voorbelasting hoger is dan de btw over je omzet. De btw-aangifte wordt ook wel omzetbelasting aangifte genoemd.
Wanneer en hoe moet je btw-aangifte doen?
Wanneer je je als ondernemer aanmeldt, ontvang je een brief waarin staat hoe vaak je btw-aangifte moet doen. De meeste ondernemers moeten per kwartaal btw-aangifte doen. Daarbij moet je de btw aangifte uiterlijk indienen op de laatste dag van de maand die volgt na het kwartaal waar je aangifte over doet. Voor 2023 zijn de btw-aangifte deadlines: 30 april 2023, 31 juli 2023, 31 oktober 2023 en 31 januari 2024.
In sommige gevallen kun je bij de belastingdienst ook een verzoek indienen om maandelijks of jaarlijks btw-aangifte te doen.
Je kunt op drie manieren btw-aangifte doen, namelijk via Mijn Belastingdienst Zakelijk, via een boekhoudpakket/aangiftesoftware en via een administratiekantoor.
Volgens mijn aangifteformulier krijg ik geld terug, wat nu?
Wanneer je met de btw-aangifte aangeeft dat je btw terug moet krijgen, ontvang je binnen 8 weken een brief van de belastingdienst dat ze je aangifte hebben ontvangen. Vervolgens staat het geld binnen een week na de datum van deze brief op je rekening.
Volgens mijn aangifteformulier moet ik betalen, wat nu?
Wanneer je belasting moet betalen krijg je geen brief en moet je zelf het te betalen btw-bedrag overmaken naar de belastingdienst.
Hoe corrigeer ik mijn btw-aangifte?
Wanneer je kleine bedragen moet corrigeren, kun je dit gewoon corrigeren in de volgende aangifte. Hierbij is de regel dat je een btw-aangifte mag corrigeren met de volgende btw-aangifte als het te betalen of terug te vorderen btw bedrag met minder dan 1000 euro verandert door deze correcties. Boven deze 1000 euro kun je dit alleen nog maar corrigeren door middel van een ‘suppletie omzetbelasting’.
Een voorbeeld: Je hebt de aangifte voor kwartaal 1 ingediend. Later kom je erachter dat je nog een aantal kosten van februari waarbij je 300 aan voorbelasting hebt betaalt, bent vergeten mee te nemen in de aangifte van kwartaal 1. 300 euro is minder dan 1000 euro en dus hoef je geen suppletie in te dienen en kan je dit corrigeren met de btw-aangifte over kwartaal 2. Je kunt dan in deze aangifte 300 euro extra aan voorbelasting meenemen.
Hopelijk is alles omtrent de btw-aangifte nu helemaal duidelijk voor je. Ben je benieuwd hoe je de beste btw-aangifte indient? Dan hebben we hier 10 tips voor je!