Alles wat je moet weten over de btw-aangifte

21 juni 2023

Alles wat je moet weten over de btw-aangifte

Elk kwartaal doe je als ondernemer de btw-aangifte. In dit artikel vertellen we je alles over de btw-aangifte zodat je precies weet wat de btw-aangifte is, wanneer en hoe je je btw-aangifte moet indienen en hoe je een btw-aangifte corrigeert. 

Wat houdt de btw-aangifte in?
De btw-aangifte is de aangifte van btw: belasting toegevoegde waarde. In deze aangifte geef je aan hoeveel btw je hebt doorberekend aan je klanten en hoeveel btw je hebt betaald over je kosten. Dit laatste noemen we ook wel voorbelasting. Het verschil hiertussen moet je betalen of krijg je terug als je voorbelasting hoger is dan de btw over je omzet. De btw-aangifte wordt ook wel omzetbelasting aangifte genoemd.

Wanneer en hoe moet je btw-aangifte doen?
Wanneer je je als ondernemer aanmeldt, ontvang je een brief waarin staat hoe vaak je btw-aangifte moet doen. De meeste ondernemers moeten per kwartaal btw-aangifte doen. Daarbij moet je de btw aangifte uiterlijk indienen op de laatste dag van de maand die volgt na het kwartaal waar je aangifte over doet. 


In sommige gevallen kun je bij de belastingdienst ook een verzoek indienen om maandelijks of jaarlijks btw-aangifte te doen.
Je kunt op drie manieren btw-aangifte doen, namelijk via Mijn Belastingdienst Zakelijk, via een boekhoudpakket/aangiftesoftware en via een administratiekantoor.

Volgens mijn aangifteformulier krijg ik geld terug, wat nu?
Wanneer je met de btw-aangifte aangeeft dat je btw terug moet krijgen, ontvang je binnen 8 weken een brief van de belastingdienst dat ze je aangifte hebben ontvangen. Vervolgens staat het geld binnen een week na de datum van deze brief op je rekening.

Volgens mijn aangifteformulier moet ik betalen, wat nu?
Wanneer je belasting moet betalen krijg je geen brief en moet je zelf het te betalen btw-bedrag overmaken naar de belastingdienst.

Hoe corrigeer ik mijn btw-aangifte?
Wanneer je kleine bedragen moet corrigeren, kun je dit gewoon corrigeren in de volgende aangifte. Hierbij is de regel dat je een btw-aangifte mag corrigeren met de volgende btw-aangifte als het te betalen of terug te vorderen btw bedrag met minder dan 1000 euro verandert door deze correcties. Boven deze 1000 euro kun je dit alleen nog maar corrigeren door middel van een ‘suppletie omzetbelasting’.
Een voorbeeld: Je hebt de aangifte voor kwartaal 1 ingediend. Later kom je erachter dat je nog een aantal kosten van februari waarbij je 300 aan voorbelasting hebt betaalt, bent vergeten mee te nemen in de aangifte van kwartaal 1. 300 euro is minder dan 1000 euro en dus hoef je geen suppletie in te dienen en kan je dit corrigeren met de btw-aangifte over kwartaal 2. Je kunt dan in deze aangifte 300 euro extra aan voorbelasting meenemen.

Hopelijk is alles omtrent de btw-aangifte nu helemaal duidelijk voor je. Ben je benieuwd hoe je de beste btw-aangifte indient? Dan hebben we hier 10 tips voor je! 

Gerelateerde artikelen 

BTW Verleggen

Hoe werkt btw verleggen?

Normaal maak je een verkoopfactuur op waarbij het totale bedrag inclusief btw is. Je klant betaalt dan de btw en die draag jij als leverancier af bij de belastingdienst. Nu is het ook mogelijk om de btw te verleggen naar je klant. Dan reken jij als verkoper geen btw en...

Tips BTW Aangifte. Jpg

10 tips voor de beste btw-aangifte!

In dit artikel vertellen we je de 10 beste tips voor de beste btw-aangifte! Dien je aangifte op tijd in en betaal ook op tijd als je belasting moet betalen. Het is belangrijk om je aangifte op tijd in te dienen om een boete en naheffing te voorkomen. Wanneer je je aangifte niet of...

Kleine Ondernemersregelin

Kleineondernemersregeling 

Misschien heb je weleens van de kleineondernemersregeling (KOR) gehoord. Veel mensen vinden de KOR heel aantrekkelijk klinken. Toch is de KOR niet voor iedereen handig en ook niet iedereen mag deelnemen aan de KOR. De KOR is een vrijstelling...