Privéauto zakelijk gebruiken: Wat mag je aftrekken?

24 januari, 2024

Privéauto zakelijk gebruiken: Wat mag je aftrekken?

Veel ondernemers hebben een privéauto die ze ook zakelijk gebruiken. Misschien is dit ook wel jouw situatie. Alle regels rondom auto’s en ondernemers zijn altijd wat ingewikkeld. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met de BTW-regels voor het zakelijk gebruiken van je privéauto. 

Autokosten aftrekbaar van je winst?
Allereerst is het handig om te weten dat autokosten zoals onderhoudskosten en brandstofkosten niet aftrekbaar zijn van de winst van je onderneming. Wel mag je elk jaar een bedrag per zakelijke kilometer van je winst aftrekken. De kilometervergoeding verandert regelmatig:
2024: 23 cent per zakelijke kilometer
2023: 21 cent per zakelijke kilometer
2022: 19 cent per zakelijke kilometer
Om van de kilometervergoeding gebruik te mogen maken, heb je uiteraard wel een rittenregistratie nodig die aan de eisen voldoet.

Hoe zit het met de BTW op autokosten?
De BTW is alleen aftrekbaar voor zakelijke kilometers. De hoofdregel is dat je alle BTW op alle autokosten (dus ook voor privé) aftrekt. Vervolgens moet je per jaareinde een correctie  maken voor je privégebruik. Deze correctie kun je op 2 manieren maken, afhankelijk van of je wel of geen kilometerregistratie hebt.

  • Wel km registratie: Prive km / totaal km * BTW op alle autokosten terugbetalen

Voor deze manier moet je dus kijken naar voor welk deel je je auto privé hebt gebruikt. Daarvoor moet je gedurende het jaar een rittenregistratie bijhouden. Vervolgens maak je de berekening: (Prive km / totaal km) * BTW op alle autokosten = bedrag terug te betalen BTW. 

Let op, voor de btw zijn kilometers alleen zakelijk als je ze hebt gemaakt voor belaste omzet. Dus als je kilometers hebt gereden naar kantoor voor vrijgestelde omzet, zijn deze kilometers niet zakelijk.

We geven je een rekenvoorbeeld om het nog iets te verduidelijken:
Je hebt in een jaar 800 euro BTW op alle autokosten teruggevraagd.
Uit je rittenregistratie blijkt dat je 40.000 kilometer in totaal hebt gereden in dat jaar waarvan 25.000 kilometer zakelijk en 15.000 kilometer privé.
(Prive km / totaal km) * BTW op alle autokosten = (15.000 / 40.000) * €800 = 300 euro terug te betalen

  • Geen km registratie: Een percentage van de cataloguswaarde terugbetalen

Wanneer je geen kilometerregistratie hebt bijgehouden, kun je gebruikmaken van deze manier. De vraag is nu of je BTW hebt teruggevraagd bij de aanschaf van je auto.
- Geen BTW teruggevraagd bij aanschaf: 1,5% van de catalogusprijs terugbetalen.
De correctie BTW is nooit hoger dan dat je in dat jaar aan BTW hebt afgetrokken.
- Wel BTW teruggevraagd bij aanschaf: 2,7% van de catalogusprijs terugbetalen.
De correctie BTW is nooit hoger dan in dat jaar is afgetrokken + 20% van de afgetrokken BTW bij aanschaf. Dit geldt 5 jaar.
In beide gevallen geldt dat als je een auto bijvoorbeeld precies halverwege het jaar koopt, dat je ook maar de helft van deze correctie hoeft te betalen. De cataloguswaarde van de auto kun je makkelijk berekenen met deze link.

We geven je weer even een voorbeeld:
Stel je hebt in het jaar 2023 €800 BTW op alle autokosten teruggevraagd. Je hebt geen kilometerregistratie bijgehouden. Je hebt in 2020 een auto gekocht met een cataloguswaarde van €40.000, inclusief btw en bpm. Je hebt de BTW niet teruggevraagd bij aanschaf van de auto.
In dit geval bedraagt de correctie terug te betalen BTW dus 1,5% van de catalogusprijs en dat is 1,5% * €40.000 = 600 euro. De correctie voor de terug te betalen BTW is lager dan de BTW die in 2023 in totaal is teruggevraagd. Dus is de correctie €600 terug te betalen BTW.

Wanneer je je privéauto zakelijk gebruikt mag je dus sowieso 21 cent (voor het jaar 2023) per kilometer rekenen. Daarnaast kan je ook nog op een van de twee bovengenoemde manieren een deel van de btw over de autokosten aftrekken.
De Belastingdienst heeft ook nog een handige rekenhulp om de BTW-aftrek van je auto te berekenen. Deze vind je hier.

 

Gerelateerde artikelen 

Rittenregistratie

Rittenregistratie: waarom is het belangrijk en wat zijn de eisen?

Heb je een auto op de zaak of gebruik je je privéauto zakelijk? Dan is een rittenregistratie voor jou belangrijk. En niet zomaar een rittenregistratie, je registratie moet aan bepaalde eisen voldoen. In dit artikel leggen we je uit waarom een rittenregistratie van belang is...

Wat Zijn De Voordelen Van Een Young Timer

Wat zijn de fiscale voordelen van een youngtimer?

De term "youngtimer" is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in de wereld van zakelijke auto's en bijtelling voor ondernemers. Maar wat is een youngtimer eigenlijk? En hoe zit het met de bijtelling en de afschrijving van een youngtimer?...

Zakelijke Auto

Tips voor een lagere bijtelling op je zakelijke auto

Veel mensen hebben een auto die ze zowel privé gebruiken als voor hun werk. Vaak kiezen ze er dan voor om de auto als zakelijk neer te zetten en vervolgens ook privé te gebruiken. In dit geval betaal je vaak bijtelling en daar wordt niemand blij van...