Laatst bijgewerkt: 20 november 2024
BPM en Bijtelling: wat verandert er in 2025?
Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de fiscale veranderingen die invloed hebben op je wagenpark. Per 2025 worden er enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd op het gebied van de Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen (BPM) en de bijtelling voor elektrische voertuigen. Wat betekenen deze veranderingen voor jou als ondernemer? In dit artikel leggen we alles uit.
Wat is BPM?
BPM, ook wel de Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen, is een belasting die je moet betalen bij de aanschaf van een nieuwe personenauto of het importeren van een voertuig in Nederland. De hoogte van de BPM wordt in de meeste gevallen bepaald door de CO2-uitstoot van het voertuig: hoe hoger de uitstoot, hoe meer BPM je betaalt. De overheid heeft als doel om voertuigen met minder uitstoot te stimuleren en zo de verduurzaming van de transportsector te bevorderen.
Wijzigingen in de BPM voor bestelauto’s per 2025
Een van de meest ingrijpende veranderingen die vanaf 1 januari 2025 van kracht wordt, is de wijziging in de ondernemersregeling voor bestelauto's. Tot nu toe konden ondernemers bepaalde bestelauto's zonder BPM aanschaffen, als de voertuigen voor zakelijke doeleinden werden gebruikt. Dit voordeel vervalt vanaf 2025.
Wat betekent dit voor jou als ondernemer?
Vanaf 2025 moet je BPM betalen voor alle bestelauto's die je aanschaft, ook als je ze zakelijk gebruikt. Dit geldt voor voertuigen die op of na 1 januari 2025 voor het eerst worden toegelaten.
Goed nieuws, bestelauto's die voor 31 december 2024 voor het eerst worden toegelaten, vallen nog onder de overgangsregeling. Als je deze auto's zakelijk gebruikt en aan de voorwaarden van de ondernemersregeling voldoet, kun je tot 2029 van de BPM-vrijstelling profiteren.
Als je gebruikmaakt van de overgangsregeling, kun je de afschrijving op de bestelauto gedurende de eerste 5 jaar volgens een forfaitaire tabel toepassen. Na 5 jaar is de afschrijving 100%. Let op: als je binnen deze 5 jaar niet meer aan de voorwaarden voldoet, moet je alsnog BPM betalen.
BPM voor elektrische auto’s
Er komen veranderingen voor elektrische voertuigen, maar het goede nieuws is dat elektrische bestelauto's nog steeds vrijgesteld blijven van BPM. Dit maakt het financieel aantrekkelijk om in een elektrische bestelauto te investeren.
Voor elektrische personenauto's geldt vanaf 2025 een vast BPM-tarief van €667. Dit bedrag betaal je bij de aanschaf van een nieuwe elektrische personenauto. Het voordeel van elektrische voertuigen blijft dus bestaan, hoewel de regeling nu gelijk is voor iedereen.
Bijtelling elektrische auto’s per 2025
Naast de BPM-aanpassingen verandert er ook iets aan de bijtelling voor elektrische auto’s. Tot nu toe was de bijtelling voor elektrische voertuigen relatief laag, wat ze financieel aantrekkelijk maakte voor ondernemers die hun voertuig zowel zakelijk als privé gebruiken. Vanaf 2025 wordt de bijtelling voor elektrische auto’s vastgesteld op 17% voor voertuigen die minder dan €30.000 kosten. Voor de waarde boven dit bedrag geldt een bijtelling van 22%. In 2026 wordt de bijtelling voor alle elektrische voertuigen verhoogd naar 22%, wat betekent dat de belastingdruk voor elektrische voertuigen zal toenemen. Dit kan de aantrekkelijkheid van elektrische auto’s voor sommige ondernemers verminderen, vooral voor degenen die voor dure modellen kiezen.
Zo voorkom je bijtelling
Om bijtelling te voorkomen, mag je niet meer dan 500 privékilometers per jaar rijden met je zakelijke auto. Houd hiervoor een sluitende rittenadministratie bij waarin je per rit de datum, adressen, kilometers en het doel noteert. Bewaar ook ondersteunend bewijs, zoals brandstofbonnen en agenda-afspraken, en dien een “Verklaring geen privégebruik” in bij de Belastingdienst. Met deze aanpak blijf je vrijgesteld van bijtelling, maar zorg wel voor een complete en nauwkeurige administratie om boetes te voorkomen.
Waarom blijft elektrisch rijden aantrekkelijk voor ondernemers?
Hoewel de bijtelling en BPM-regels voor elektrische voertuigen in 2025 worden aangepast, blijft elektrisch rijden aantrekkelijk voor ondernemers. De BPM-vrijstelling voor elektrische bestelauto's blijft bestaan, waardoor ondernemers kosten kunnen besparen. Elektrische voertuigen dragen bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot, voldoen aan strenge milieuregels en bieden belastingvoordelen, zoals een lagere motorrijtuigenbelasting. Daarnaast versterkt het kiezen voor elektrische voertuigen het imago van een duurzaam bedrijf.
Boekhouding uitbesteden?
Wil je de stress van je boekhouding verminderen en meer tijd besteden aan het laten groeien van je bedrijf? Neem dan vandaag nog contact op met BamBoek voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We staan klaar om je te helpen!