Zijn studiekosten aftrekbaar?

Laatst bijgewerkt: 22 februari 2024

Zijn studiekosten aftrekbaar voor ondernemers?

Sinds 1 januari 2022 zijn de regels voor studiekosten veranderd. Voor particulieren zijn de huidige studiekosten niet meer aftrekbaar. Studiekosten gemaakt in 2021 of eerder zijn nog wel aftrekbaar. Maar hoe zit het nu met de studiekosten voor ondernemers vanaf 2022?

Studiekosten aftrekbaar of niet

Voor ondernemers zijn studiekosten soms aftrekbaar en soms niet. Hierbij geldt de algemene regel: Kosten die je maakt voor de zakelijke belangen van je onderneming zijn aftrekbaar. Uit deze regel volgt dat de kosten voor een opleiding of cursus die je helpt met het verbeteren van je bedrijfsactiviteiten, zakelijke kosten zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval voor een studie waarmee je bestaande vakkennis op peil houdt. De studiekosten van een opleiding voor een toekomstig beroep of een hobby zijn dus niet zakelijk. De studiekosten die zakelijk zijn, zijn aftrekbaar van de winst en de btw hierop is ook aftrekbaar.
Je hebt een chocolatier en je volgt een bonbonworkshop. Met deze workshop kun je nog betere producten maken en dus je bedrijfsactiviteiten verbeteren. De kosten van de workshop mag je daarom aftrekken van je winst. Als je als chocolatier een cursus volgt om beter te leren presenteren is dit niet zakelijk omdat deze cursus niet bijdraagt aan het verbeteren van je bedrijfsactiviteiten als chocolatier.

Tellen studie uren mee voor het urencriterium?

Het antwoord hierop is ja. Alle uren die je maakt voor een studie of opleiding tellen mee voor het urencriterium.

Hoe zit het met privé studiekosten en het STAP-budget?

Studiekosten die geen ondernemingskosten zijn kun je dus niet meenemen in de administratie van je bedrijf. Voor 2022 waren deze studiekosten nog wel aftrekbaar voor de inkomstenbelasting, maar dat is nu niet meer het geval. Wel is er tot 31 december 2023 het STAP-budget beschikbaar voor werkenden en werkzoekenden. Dit STAP-budget is een subsidieregeling voor de kosten van trainingen, cursussen en opleidingen.  

Studiekosten zijn dus alleen aftrekbaar als ze zakelijk zijn. Dit betekent dat ze alleen aftrekbaar zijn als je door het volgen van deze studie je bedrijfsactiviteiten kan verbeteren. De kosten van een opleiding om nieuwe kennis op te doen, zijn niet zakelijk aftrekbaar.Gerelateerde artikelen 

Pexels Vlada Karpovich 4050347

Wat is het STAP-budget?

Ben jij bezig met een opleiding, cursus of een training? Dan is het STAP-budget misschien wel heel interessant voor jou! In dit artikel leggen we je alles uit over het STAP-budget. Wat is het STAP-budget precies?
STAP staat voor...

Pexels Olly 920382

Zijn internetkosten aftrekbaar?

Bijna elke ondernemer gebruikt internet. Veel ondernemers laten geld liggen doordat ze deze kosten niet meenemen in de administratie. Dat is natuurlijk zonde. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met de aftrekbaarheid van internetkosten...

Pexels Fotios Photos 1092644

Zijn telefoonkosten aftrekbaar?

Een telefoon gebruiken we allemaal. Als ondernemer wil je natuurlijk zo veel mogelijk kosten aftrekken. Net zoals vele andere kosten zijn telefoonkosten aftrekbaar als je ze zakelijk gebruikt. De kosten van een zakelijke telefoon naast je privé telefoon zijn dus...