Zijn internetkosten aftrekbaar?

1 juni 2022

Zijn internetkosten aftrekbaar?

Bijna elke ondernemer gebruikt internet. Veel ondernemers laten geld liggen doordat ze deze kosten niet meenemen in de administratie. Dat is natuurlijk zonde. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met de aftrekbaarheid van internetkosten.

Je mag niet zomaar alle internetkosten aftrekken. Huur je een bedrijfsruimte en maak je daar gebruik van internet? Dan mag je de internetkosten volledig aftrekken. In andere gevallen mag je een schatting maken van welk deel van het internet abonnement zakelijk is. Stel je bent een thuiswerkende zzp’er en je hebt een internet abonnement van €30 per maand. Je woont alleen en je denkt 80% van het internet te gebruiken voor je onderneming. Dan mag je €30 * 0.8 = €24 aftrekken.

Voor sommige ondernemers kan het noodzakelijk zijn om een extra snel internet abonnement aan te schaffen voor werk. Zo’n abonnement is duurder dan een ‘normaal’ internet abonnement die je voor privégebruik zou aanschaffen. Deze extra kosten voor het sterkere internetabonnement zijn ook zakelijk. Ook bij dit abonnement moet je een schatting maken van welk deel je zakelijk gebruikt.
Een voorbeeld: Je had eerst een internet abonnement van €20 per maand. Je begint een onderneming en hiervoor heb je een sterker internetabonnement nodig en deze kost €30 per maand. Je oude abonnement zeg je op. Je mag nu de extra kosten die je maakt voor sterk internet en het zakelijke deel van de internetkosten aftrekken. Stel dat je denkt ongeveer 50 procent van het internet abonnement zakelijk te gebruiken. Dat mag je dus €10 + 0,5 * €30 = €25 aftrekken.