20 juni 2022

Wat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

Ben jij van plan om een laptop of een bedrijfstelefoon te kopen? Dan is het handig om rekening te houden met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Door te investeren kun je namelijk fiscaal voordeel behalen. Het is wel belangrijk dat je je investeringen op een juiste manier doet zodat je deze aftrekpost niet misloopt. In dit artikel vertellen we je wat de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek precies inhoudt en geven we je tips zodat je gebruik kan maken van deze aftrekpost.

Wat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, ook wel KIA, is een aftrekpost voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting voor ondernemers die investeren. Wanneer je meer dan €2600 in een fiscaal jaar investeert in bedrijfsmiddelen kun je gebruikmaken van de KIA (2600 euro is het drempelbedrag voor het jaar 2023). Je mag dan 28% van het investeringsbedrag aftrekken. Op deze aftrekpost zit ook een limiet. Als je meer dan 63.717 euro investeert in een jaar, mag je iets minder dan 28% aftrekken van je winst.
Wanneer je bijvoorbeeld 3200 euro investeert in het jaar 2023 zit je onder de limiet en mag je 3200 * 0,28 = 896 euro aftrekken van je winst.

Welke kosten tellen mee als investeringen?
Kort gezegd tellen alleen bedrijfsmiddelen met een aanschafwaarde boven de 450 euro exclusief btw mee als investering voor de KIA. Heb je geen recht op btw-aftrek omdat je bijvoorbeeld in de zorg werkt? Dan tellen bedrijfsmiddelen met een aanschafwaarde boven de 450 euro inclusief btw mee. Hier kun je in een ander artikel van ons meer lezen over wanneer iets een investering is. 

Bedrijfsmiddelen die niet meetellen voor de KIA
Er zijn een aantal investeringen die niet mee tellen mee voor de KIA:
-Personenauto’s die niet bestemd zijn voor beroepsvervoer
-Investeringen in bepaalde bedrijfsmiddelen, zoals woonhuizen, grond, dieren, vaartuigen voor representatieve doeleinden, effecten, vorderingen, goodwill en publiekrechtelijke vergunningen.
-Bedrijfsmiddelen aangeschaft voor gebruik in het buitenland
-Bedrijfsmiddelen die voor minstens 70% gebruikt worden voor verhuur.
-Privé bedrijfsmiddelen die zijn ingebracht in de onderneming
-Bedrijfsmiddelen die zijn gekocht van familie en mensen binnen de eigen huishouding

Tips om aan het drempelbedrag van 2600 euro te komen
2600 euro is best een hoog bedrag voor ondernemers. Daarom hebben we een aantal tips voor je zodat je dit bedrag misschien alsnog kan halen. Allereerst is het handig om verschillende investeringen in 1 fiscaal jaar te plannen. Wanneer je steeds kleine investeringen verspreidt over meerdere jaren, loop je deze extra aftrekpost mis. Als je bijvoorbeeld in 1 fiscaal jaar 3 investeringen doet van 1000 euro, kom je boven de 2600 euro en kun je gebruikmaken van de KIA. Wanneer je deze investeringen in verschillende jaren zou doen, kom je in geen een jaar boven de 2600 euro uit en kun je dus geen gebruik maken van de KIA.
Verder hebben we ook nog een lijstje voor je met ideeën voor investeringen waardoor je misschien net boven de 2600 euro uit kan komen.
-Laptop
-Telefoon
-Oortjes/headset/koptelefoon
-Bedrijfsfiets
-Toetsenbord/pen bij een Ipad (Ipad en toetsenbord tellen samen als 1 investering)
-Software en kassasystemen
-Bureau, bureaustoel etc. (alleen bij een werkruimte die voldoet aan de voorwaarden)
-Camera
-Website (niet in alle gevallen)

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is dus een aftrekpost voor de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting voor ondernemers die investeringen doen. De KIA is een hele mooie aftrekpost waar je als ondernemer zeker gebruik van wilt maken. Daarom is het vooral belangrijk dat je je investeringen slim plant en het drempelbedrag van 2600 euro goed in de gaten houdt. Het zou zonde zijn als je net een paar euro tekort komt om gebruik te kunnen maken van de KIA.