Wanneer is iets een investering?

15 juni 2022

Wanneer is iets een investering?

Als ondernemer ben je eigenlijk heel veel aan het investeren, misschien zelfs zonder dat je dit in de gaten hebt. Je bent aan het investeren als je bedrijfsmiddelen koopt. Bedrijfsmiddelen zijn middelen die je gebruikt voor je onderneming en die je niet verkoopt. Inkopen zijn dus geen bedrijfsmiddelen. Je bent bijvoorbeeld aan het investeren wanneer je een laptop koopt voor je bedrijf. Investeren kan voor jou als ondernemer heel handig zijn vanwege de investeringsaftrek. Je moet hierbij wel opletten dat niet alle bedrijfsmiddelen meetellen als investering.

Wanneer is een bedrijfsmiddel een investering?

Niet alle bedrijfsmiddelen zijn investeringen. Een investering moet een aanschafwaarde van minimaal €450 hebben. Aankoop- en installatiekosten behoren ook tot de aanschafwaarde. De aanschafwaarde moet minimaal 450 euro exclusief btw zijn, tenzij de btw niet teruggevraagd kan worden. In dat geval is de eis van 450 euro inclusief btw.
Soms kunnen kleinere bedrijfsmiddelen als één gezamenlijke investering worden gezien. Het bedrijfsmiddel ‘werkplek’ kan bijvoorbeeld bestaan uit een laptop, muis, toetsenbord en printer en dat valt dan onder één investering. Uiteindelijk beoordeelt de belastingdienst of het inderdaad een gezamenlijke investering is of niet. Je kan dus niet zomaar losse aankopen als één investering beschouwen. Het maakt voor de gezamenlijke investering verder niet uit of de middelen bij hetzelfde bedrijf zijn gekocht en op hetzelfde moment etc.