Startersaftrek: Wat is het en hoe kun je er gebruik van maken?

10 november 2023

Startersaftrek: Wat is het en hoe kun je er gebruik van maken?

Misschien heb je weleens van startersaftrek gehoord. En anders klinkt het woord ‘aftrek’ natuurlijk altijd goed. De startersaftrek is een aftrek van je winst waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. De startersaftrek is bedoeld om ondernemen te stimuleren en de kans op een succesvolle onderneming te vergroten. In dit artikel leggen we je alles uit over de startersaftrek.

Wat zijn de voorwaarden om startersaftrek te krijgen?

  • Je moet recht hebben op zelfstandigenaftrek.
  • Je was in de afgelopen vijf jaar niet elk jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je bent dus een startende ondernemer.
  • Je hebt de zelfstandigenaftrek in de afgelopen vijf jaar maximaal twee keer gebruikt. (Je kunt dus maximaal drie keer in de eerste vijf jaar dat je ondernemer bent, startersaftrek gebruiken.)

Hoe hoog is de startersaftrek?

De startersaftrek is in 2023 en 2024 €2.123 en zal in tegenstelling tot de zelfstandigenaftrek voorlopig niet veranderen. De startersaftrek wordt opgeteld bij de zelfstandigenaftrek. Het is dan ook niet mogelijk om wel gebruik te maken van de startersaftrek en geen gebruik te maken van de zelfstandigenaftrek.

Moet je startersaftrek zelf aanvragen?

Startersaftrek hoef je niet aan te vragen. Als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting krijg je een aantal vragen op het scherm ‘Ondernemersaftrek’. Hiermee wordt bepaalt of je recht hebt op startersaftrek. De startersaftrek wordt automatisch van je winst afgetrokken als je er recht op hebt.

 

Gerelateerde artikelen 

De KIA

Wat is de KIA?

Ben jij van plan om een laptop of een bedrijfstelefoon te kopen? Dan is het handig om rekening te houden met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Door te investeren kun je namelijk fiscaal voordeel behalen. Het is wel belangrijk dat je je investeringen op een juiste manier doet zodat je deze aftrekpost niet misloopt...

Zelfstandigenaftrek

Hoe kan ik gebruik maken van de zelfstandigenaftrek?

Ben jij zelfstandige? Dan heb je misschien recht op de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek is een hele belangrijke aftrekpost voor ondernemers voor de inkomstenbelasting.Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek als je voldoet aan de volgende voorwaarden...

Ondernemer Voor De Inkomstenbelasting

Wanneer ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Veel ondernemers denken dat alle ondernemers ook ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Dit is alleen niet helemaal waar. Als je bijvoorbeeld als zzp’er werkt of als je een bedrijf hebt ingeschreven in het handelsregister van de KvK, betekent dat niet...