Startersaftrek: Wat is het en hoe kun je er gebruik van maken?

12 september 2022

Startersaftrek: Wat is het en hoe kun je er gebruik van maken?

Misschien heb je wel eens van startersaftrek gehoord. En anders klinkt het woord ‘aftrek’ natuurlijk altijd goed. De startersaftrek is een aftrek van je winst waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. De startersaftrek is bedoeld om ondernemen te stimuleren en de kans op een succesvolle onderneming te vergroten. In dit artikel leggen we je alles uit over de startersaftrek.

Wat zijn de voorwaarden om startersaftrek te krijgen?

  • Je moet recht hebben op zelfstandigenaftrek.
  • Je was in de afgelopen vijf jaar niet elk jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je bent dus een startende ondernemer.
  • Je hebt de zelfstandigenaftrek in de afgelopen vijf jaar maximaal twee keer gebruikt. (Je kunt dus maximaal drie keer in de eerste vijf jaar dat je ondernemer bent, startersaftrek gebruiken.)

Hoe hoog is de startersaftrek?

De startersaftrek is in 2022 €2.123 en zal volgens plan voorlopig niet veranderen. De startersaftrek wordt opgeteld bij de zelfstandigenaftrek. Het is dan ook niet mogelijk om wel gebruik te maken van de startersaftrek en geen gebruik te maken van de zelfstandigenaftrek.

Moet je startersaftrek zelf aanvragen?

Startersaftrek hoef je niet aan te vragen. Als je aangifte doet voor de inkomstenbelasting krijg je een aantal vragen op het scherm ‘Ondernemersaftrek’. Hiermee wordt bepaalt of je recht hebt op startersaftrek. De startersaftrek wordt automatisch van je winst afgetrokken als je er recht op hebt.