Renteaftrek bij aflossingsvrije hypotheek versus aflossing hypotheek: Wat je moet weten

Laatst bijgewerkt: 2 juli 2024

Renteaftrek bij aflossingsvrije hypotheek versus aflossing hypotheek: Wat je moet weten

De hypotheekrentaftrek kan een groot fiscaal voordeel voor huiseigenaren opleveren. Het kan de belastingdruk verlagen en stimuleert investeringen in onroerend goed. De manier waarop dit voordeel wordt toegepast, verschilt sterk tussen twee veel voorkomende hypotheekvormen: de aflossingsvrije hypotheek en de hypotheek met aflossing. In dit artikel lees je wat de verschillen zijn tussen renteaftrek bij een aflossingsvrije hypotheek en een hypotheek waarbij wel wordt afgelost. In dit artikel gaan we uit van hypotheekregels die gelden voor leningen afgesloten op of na 1 januari 2013. Voor leningen afgesloten vóór deze datum gelden andere regels.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrenteaftrek is bedoeld om de woonlasten te verlichten door de betaalde rente fiscaal aftrekbaar te maken. Voor huizenbezitters met hogere inkomens geldt echter een beperking van de renteaftrek. Het maximale tarief waartegen de hypotheekrente aftrekbaar is, wordt jaarlijks bijgesteld en kan voor hogere inkomens worden verlaagd. Onder hypotheekrenteaftrek vallen de kosten die direct samenhangen met de financiering van de eigen woning, zoals de rente over de lening. Andere kosten, zoals kosten voor verbouwingen of onderhoud, vallen niet onder de hypotheekrenteaftrek.

Aflossingsvrije Hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek houdt in dat gedurende de looptijd van de hypotheek alleen rente wordt betaald en er geen aflossing van de lening plaatsvindt. Voor aflossingsvrije hypotheken geldt dat de rente die je betaalt in beginsel aftrekbaar is van het belastbaar inkomen, onder voorwaarden. Voor aflossingsvrije hypotheken afgesloten vóór 2013 geldt maximaal 30 jaar renteaftrek, alleen als de lening is gebruikt voor de eigen woning, verbouwing, onderhoud of afkoop van erfpacht. Een aflossingsvrije hypotheek afgesloten na 2013 komt niet in aanmerking voor renteaftrek, omdat het niet voldoet aan de voorwaarde van aflossing binnen 30 jaar.

Hypotheek waarbij je wel aflost

Een hypotheek met aflossing, zoals een annuïtaire of lineaire hypotheek, betekent dat je gedurende de looptijd zowel rente als een deel van het geleende bedrag terugbetaalt. De rente die je betaalt, is aftrekbaar van het belastbaar inkomen. Naarmate je aflost, neemt het bedrag waarover je rente mag aftrekken geleidelijk af, omdat de totale schuld vermindert en daarmee ook de rentelasten dalen. Je bent verplicht om periodiek (bijvoorbeeld maandelijks) een deel van de lening terug te betalen naast de rente. Net als bij andere hypotheekvormen geldt ook hier een maximale termijn van 30 jaar voor de renteaftrek, afhankelijk van wanneer de hypotheek is afgesloten.

Bij een annuïtaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag dat bestaat uit een rente- en aflossingsdeel. In het begin is het rentedeel hoger en het aflossingsdeel lager, maar dit verschuift naarmate de tijd vordert, dit betekent dus dat er aan het begin meer fiscaal voordeel is. Bij een lineaire hypotheek betaal je elke maand een vast bedrag aan aflossing, plus rente over het resterende leningbedrag. Dit resulteert in hogere maandlasten die gedurende de looptijd afnemen.

Verschillen in renteaftrek

Bij een aflossingsvrije hypotheek is de rente niet aftrekbaar van de belasting. Dit betekent dat je geen belastingvoordeel hebt over de betaalde rente op een aflossingsvrije lening. Bij een annuïtaire of lineaire hypotheek is alleen de rente aftrekbaar als deze binnen 30 jaar wordt afgelost. Hierbij kun je dus de betaalde rente wel van de belasting aftrekken, maar niet de aflossing zelf. Dit verschil heeft belangrijke gevolgen voor je maandelijkse lasten en je financiële planning op lange termijn, omdat het invloed heeft op je fiscale situatie en het totale bedrag dat je maandelijks aan hypotheeklasten kwijt bent.

Of je kiest voor een aflossingsvrije hypotheek of een hypotheek waarbij je wel aflost, hangt af van je persoonlijke financiële situatie, je plannen voor de toekomst en je risicobereidheid. Het is belangrijk om je goed te laten adviseren door een hypotheekadviseur of financieel planner om een beslissing te nemen die past bij jouw omstandigheden en doelen.

Wil je weten of je hypotheekrente aftrekbaar is? De Belastingdienst biedt een handige tool om te controleren of je rente in aanmerking komt voor aftrek.




 

 

 

6

Boekhouding uitbesteden?

Wil je de stress van je boekhouding verminderen en meer tijd besteden aan het laten groeien van je bedrijf? Neem dan vandaag nog contact op met BamBoek voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We staan klaar om je te helpen!