Kosten werkruimte thuis aftrekbaar voor zzp’er?

10 november 2023

Kosten werkruimte thuis aftrekbaar voor zzp’er?

Veel zzp’ers beginnen met werken vanaf huis. Vooral de zolder en studeerkamers zijn erg populair. Regelmatig krijgen wij als boekhouder de vraag welke kosten voor de thuiswerkende zzp’er aftrekbaar zijn. Dit leggen wij je graag uit. Dit artikel gaat specifiek over ondernemers die inkomstenbelasting betalen, dus deze regels gelden niet voor BV’s.

Zoals je weet zijn alle kosten die je maakt voor de zakelijke belangen van je bedrijf aftrekbaar. Zo is een laptop of telefoon die je alleen voor je werk gebruikt altijd aftrekbaar. Er zijn uitzonderingen voor de niet-volledige zakelijke kosten zoals inrichtingskosten. Deze kosten zijn niet altijd aftrekbaar voor de thuiswerkende zzp’er. Dit hangt ervan af of je in een zelfstandige werkruimte werkt of niet.

Zelfstandige werkruimte

Een werkplek is een zelfstandige werkruimte als het sanitaire voorzieningen en een aparte ingang heeft. Je zou deze plek dus apart aan een vreemde kunnen verhuren. Een zolderkamer, studeerkamertje of een kamer in een huurwoning voldoet vaak niet aan het zelfstandigheidscriterium. Deze hebben vaak geen eigen ingang of sanitaire voorzieningen.

Geen zelfstandige werkruimte, niet aftrekbaar

Wanneer je geen zelfstandige werkruimte hebt zijn de niet-volledige zakelijke kosten niet aftrekbaar. De gewone bedrijfskosten zijn natuurlijk wel aftrekbaar.

Een zelfstandige werkruimte, wel aftrekbaar

Heb je wel een zelfstandige werkruimte? Dan zijn er nog een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om de niet-volledige zakelijke kosten voor je werkruimte af te trekken.
Je moet minstens 30 procent van je inkomsten verdienen in je werkruimte thuis. Hiermee bedoelen we dat je bijvoorbeeld 30% van de tijd die je werkt vanaf deze ruimte werkt. Of dat je minimaal 30% van de vierkante meters van deze werkruimte alleen gebruikt als je werkt en niet op andere momenten.
Wanneer je ook nog vanuit een andere ruimte zoals een kantoor werkt, moet je minstens 70 procent van je inkomen in je werkruimte thuis verdienen.
Hierbij geldt dat je minimaal 70 procent van de tijd die je werkt vanaf je werkruimte thuis werkt.

Aftrekbare kosten bij een zelfstandige werkruimte

Naast de bedrijfskosten mag je met een zelfstandige werkruimte ook niet-volledige zakelijke kosten aftrekken. Hieronder staat een lijstje met kosten waar je aan kan denken.
-inrichtingskosten (bureaustoel, lampen, kasten, decoratie)
-zakelijke deel van de energiekosten
-zakelijke deel van de verzekeringen voor je woning
-schoonmaakkosten (alleen het deel voor de werkruimte)
-schilderwerk en dergelijke

Dit artikel ging alleen over aftrekposten voor een thuiswerkende ondernemer. Wanneer je niet vanuit huis werkt maar een bedrijfspand huurt zijn alle hierboven genoemde kosten ook aftrekbaar.

Verder zijn er ook nog een aantal complexere aftrekposten die in sommige gevallen van toepassing zijn. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld afschrijvingskosten, percentages van de WOZ waarde van je huis of de interestkosten van een hypotheekschuld. Om te weten of je deze kosten mag aftrekken kun je het beste de rekenhulp van de belastingdienst gebruiken. Voor de uitkomsten van deze rekenhulp kan het soms handig zijn om even te overleggen met je boekhouder of een fiscus. Wij bij BamBoek helpen je graag.

De regels voor aftrekbaarheid van niet volledig zakelijke kosten voor een thuiswerkende zzp’er verschillen dus per situatie. Het is daarom belangrijk om goed te kijken welke regels voor jou gelden zodat je geen geld misloopt of regels overtreedt.

 

Gerelateerde artikelen 

Internetkosten

Zijn internetkosten aftrekbaar?

Bijna elke ondernemer gebruikt internet. Veel ondernemers laten geld liggen doordat ze deze kosten niet meenemen in de administratie. Dat is natuurlijk zonde. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met de aftrekbaarheid van internetkosten...

Artikel Eten En Drinken Aftrekbaar

Welke kosten van eten en drinken zijn zakelijk aftrekbaar?

Heb je kosten gemaakt voor eten en drinken? Dan wil je als ondernemer natuurlijk graag weten of je de btw mag terugvragen en of je de kosten af mag trekken van de winst...

Telefoonkosten

Zijn telefoonkosten aftrekbaar?

Een telefoon gebruiken we allemaal. Als ondernemer wil je natuurlijk zo veel mogelijk kosten aftrekken. Net zoals vele andere kosten zijn telefoonkosten aftrekbaar als je ze zakelijk gebruikt. De kosten van een zakelijke telefoon naast je privé telefoon zijn dus...