Kosten werkruimte thuis aftrekbaar voor zzp’er?

15 juni 2022

Kosten werkruimte thuis aftrekbaar voor zzp’er?


Veel ondernemers beginnen met werken vanaf huis. Vooral de zolder en studeerkamers zijn erg populair. Regelmatig krijgen wij als boekhouder de vraag welke kosten voor de thuiswerkende zzp’er aftrekbaar zijn. Dit leggen wij je graag uit. Dit artikel gaat specifiek over ondernemers die inkomstenbelasting betalen, dus deze regels gelden niet voor BV’s.

Zoals je weet zijn alle kosten die je maakt voor de zakelijke belangen van je bedrijf aftrekbaar. Zo is een laptop of telefoon die je alleen voor je werk gebruikt altijd aftrekbaar. Er zijn uitzonderingen voor de niet volledig zakelijke kosten zoals inrichtingskosten. Deze kosten zijn niet altijd aftrekbaar voor de thuiswerkende zzp’er. Dit hangt ervan af of je in een zelfstandige werkruimte werkt of niet.

Zelfstandige werkruimte

Een werkplek is een zelfstandige werkruimte als het sanitaire voorzieningen en een aparte ingang heeft. Je zou deze plek dus apart aan een vreemde kunnen verhuren. Een zolderkamer, studeerkamertje of een kamer in een huurwoning voldoet vaak niet aan het zelfstandigheidscriterium. Deze hebben vaak geen eigen ingang of sanitaire voorzieningen.

Een zelfstandige werkruimte, wel aftrekbaar

Heb je wel een zelfstandige werkruimte? Dan zijn er nog een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om de niet volledig zakelijke kosten voor je werkruimte af te trekken.
Je moet minstens 30 procent van je inkomsten verdienen in je werkruimte thuis. Hiermee bedoelen we dat je bijvoorbeeld 30% van de tijd die je werkt vanaf deze ruimte werkt. Of dat je minimaal 30% van de vierkante meters van deze werkruimte alleen gebruikt als je werkt en niet op andere momenten.
Wanneer je ook nog vanuit een andere ruimte zoals een kantoor werkt, moet je minstens 70 procent van je inkomen in je werkruimte thuis verdienen.
Hierbij geldt dat je minimaal 70 procent van de tijd die je werkt vanaf je werkruimte thuis werkt.

Geen zelfstandige werkruimte, niet aftrekbaar

Wanneer je geen zelfstandige werkruimte hebt zijn de niet-volledig zakelijke kosten niet aftrekbaar. De gewone bedrijfskosten zijn natuurlijk wel aftrekbaar.

Aftrekbare kosten bij een zelfstandige werkruimte

Naast de bedrijfskosten mag je met een zelfstandige werkruimte ook niet-volledig zakelijke kosten aftrekken. Hieronder staat een lijstje met kosten waar je aan kan denken.
inrichtingskosten (bureaustoel, lampen, kasten, decoratie)
zakelijke deel van de energiekosten
zakelijke deel van de verzekeringen voor je woning
schoonmaakkosten (alleen het deel voor de werkruimte)
-schilderwerk en dergelijke

Dit artikel ging alleen over aftrekposten voor een thuiswerkende ondernemer. Wanneer je niet vanuit huis werkt maar een bedrijfspand huurt zijn alle hierboven genoemde kosten ook aftrekbaar.

Verder zijn er ook nog een aantal complexere aftrekposten die in sommige gevallen van toepassing zijn. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld afschrijvingskosten, percentages van de WOZ waarde van je huis of de interestkosten van een hypotheekschuld. Om te weten of je deze kosten mag aftrekken kun je het beste de rekenhulp van de belastingdienst gebruiken. Voor de uitkomsten van deze rekenhulp kan het soms handig zijn om even te overleggen met je boekhouder of een fiscus.

De regels voor aftrekbaarheid van niet volledig zakelijke kosten voor een thuiswerkende zzp’er verschillen dus per situatie. Het is daarom belangrijk om goed te kijken welke regels voor jou gelden zodat je geen geld misloopt of regels overtreedt.