Waarom zijn zonnepanelen fiscaal aantrekkelijk voor ondernemers?

Laatst bijgewerkt: 22 februari 2024

Waarom zijn zonnepanelen fiscaal aantrekkelijk voor ondernemers?

De overheid probeert zo veel mogelijk duurzame investeringen te stimuleren. Ook zonnepanelen vallen in dit rijtje. Lees hier waarom zonnepanelen fiscaal aantrekkelijk zijn en wat je moet doen als je als ondernemer zonnepanelen aanschaft.

Welke fiscale voordelen heb je als je zonnepanelen aanschaft?
Als ondernemer heb je fiscale voordelen bij het kopen van zonnepanelen. De btw van de zonnepanelen zelf en de installatie daarvan is terug te vragen bij de belastingdienst. Wanneer je deze btw terugvraagt moet je ook btw betalen over de teruglevering van de zonnepanelen. Teruglevering is de verkoop van de zonne-energie van jouw zonnepanelen die je niet gebruikt. Je bent als het ware een energieleverancier en daarom moet je btw betalen aan de belastingdienst. 
Daarnaast kan je bij de aanschaf van zonnepanelen ook nog eens gebruik maken van de volgende aantrekkelijke aftrekposten: de KIA, Energie-investeringsaftrek, MIA en / of de VAMIL. Uiteraard moet je daarvoor wel aan de voorwaarden voldoen.

Hoe kan ik de btw van de zonnepanelen terugkrijgen?
De btw over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen kan je terugvragen met de btw-aangifte zoals je altijd doet. Daarvoor moet je de verschuldigde btw en voorbelasting bij de btw van je ondernemingsactiviteiten optellen.

Hoe werkt het met de btw als je de zonnepanelen ook privé gebruikt?
Het maakt voor deze regeling niet uit of je de zonne-energie alleen zakelijk of ook privé gebruikt. De regeling geldt in beide situaties.

Met zonnepanelen krijg je uiteindelijk veel meer btw terug dan dat je btw moet betalen. Ook kun je gebruik maken van aftrekposten zoals de MIA. Als je zonnepanelen aanschaft moet je deze dus zeker weten verwerken in je administratie!