Hoe zit het met kinderopvang kosten?

10 november 2023

Kinderopvang: Hoe zit het met de kosten voor een ondernemer?

Als ondernemer ben je vaak druk bezig overdag. Kinderopvang kan dan de ideale oplossing zijn. Helaas brengt de kinderopvang ook hoge kosten met zich mee. De belastingdienst komt je harde werken of studeren tegemoet met een kinderopvangtoeslag. 

Deze toeslag is zowel voor jou als ondernemer als voor mensen in loondienst. Het andere deel van de kosten van de opvang moet je zelf betalen. De kinderopvangtoeslag krijg je niet automatisch maar moet je zelf aanvragen.

De hoogte van de toeslag is voor iedereen verschillend. De toeslag hangt onder andere af van je (gezamenlijke inkomen), het aantal uren dat je werkt en het aantal uren dat je kinderen naar de opvang gaan.

Ben je benieuwd naar hoeveel kinderopvangtoeslag je kan krijgen? Dat kan je hier lezen voor het jaar 2023. 

Als ondernemer heb je verder geen fiscale voordelen wat betreft kinderopvang. De kosten van de kinderopvang zijn niet aftrekbaar van je winst. Kinderopvang is al vrijgesteld van btw dus je kan ook geen btw terugvragen. 

Verder zijn er een aantal eisen waaraan de kinderopvang moet voldoen voor je recht hebt op de toeslag. Zo moeten onder andere je kinderen thuis wonen en moet de kinderopvang erkend zijn. Hier kun je zien of de opvang van jouw kinderen erkend is. 

Vergeet dus vooral niet de kinderopvangtoeslag aan te vragen, want dat zou zonde zijn!

 

Gerelateerde artikelen 

Pexels Breakingpic 3305

Highlights Voorjaarsnota 2023

De Voorjaarsnota 2023 is net weer bekend gemaakt. In de Voorjaarsnota wordt er door het kabinet een update gegeven van de Rijksbegroting. In de Voorjaarsnota 2023 staat onder andere dat het kabinet moet bezuinigen...

Werkruimte Thuis

Kosten werkruimte thuis aftrekbaar voor zzp’er?

Veel zzp’ers beginnen met werken vanaf huis. Vooral de zolder en studeerkamers zijn erg populair. Regelmatig krijgen wij als boekhouder de vraag welke kosten voor de thuiswerkende zzp’er aftrekbaar zijn. Dit leggen wij je graag uit...

Pexels Olly 920382

Zijn internetkosten aftrekbaar?

Bijna elke ondernemer gebruikt internet. Veel ondernemers laten geld liggen doordat ze deze kosten niet meenemen in de administratie. Dat is natuurlijk zonde. In dit artikel leggen we je uit hoe het zit met de aftrekbaarheid van internetkosten...