Hoe zit het met kinderopvang kosten?

13 mei 2022

Kinderopvang: Hoe zit het met de kosten voor een ondernemer?

Als ondernemer ben je vaak druk bezig overdag. Kinderopvang kan dan de ideale oplossing zijn. Helaas brengt de kinderopvang ook hoge kosten met zich mee. De belastingdienst komt je harde werken of studeren tegemoet met een kinderopvangtoeslag. 

Deze toeslag is zowel voor jou als ondernemer als voor mensen in loondienst. Het andere deel van de kosten van de opvang moet je zelf betalen. De kinderopvangtoeslag krijg je niet automatisch maar moet je zelf aanvragen.

De hoogte van de toeslag is voor iedereen verschillend. De toeslag hangt onder andere af van je (gezamenlijke inkomen), het aantal uren dat je werkt en het aantal uren dat je kinderen naar de opvang gaan.

Ben je benieuwd naar hoeveel kinderopvangtoeslag je kan krijgen? Dit kan je hier berekenen. 

Als ondernemer heb je verder geen fiscale voordelen wat betreft kinderopvang. De kosten van de kinderopvang zijn niet aftrekbaar van je winst. Kinderopvang is al vrijgesteld van btw dus je kan ook geen btw terugvragen. 

Verder zijn er een aantal eisen waaraan de kinderopvang moet voldoen voor je recht hebt op de toeslag. Zo moeten onder andere je kinderen thuis wonen en moet de kinderopvang erkend zijn. Hier kun je zien of de opvang van jouw kinderen erkend is. 

Vergeet dus vooral niet de kinderopvangtoeslag aan te vragen want dat zou zonde zijn!