Giften aan een ANBI

Laatst bijgewerkt: 22 februari 2024

Groter belastingvoordeel bij periodieke giften aan een ANBI

Heb je wel eens nagedacht over een gift aan een ANBI? Daarmee steun je het goede doel en heb je ook nog eens een belastingvoordeel!

Het belastingvoordeel hangt af van je onderneming en de soort gift. Het belastingvoordeel is het grootst bij periodieke giften. Verder is het goed om te weten dat je geen belastingvoordeel hebt bij een contante gift.
Heb je een eenmanszaak of een VOF? Dan gelden de volgende regels voor jou:

Gewone (eenmalige) gift

Een gewone gift is een gift die je maar 1 keer doet, dus een eenmalige gift. Een gift die je wel jaarlijks doet, maar niet in een overeenkomst hebt vastgelegd, telt ook mee als een gewone gift. Bij gewone giften mag je het verschil tussen je gift en het drempelbedrag aftrekken tot een maximum van 10% van je drempelinkomen. Het drempelbedrag is1% van je drempelinkomen, maar minimaal €60.

Je hebt bijvoorbeeld een drempelinkomen van 20.000 euro en je wilt een gewone gift doen van 500 euro. Het drempelbedrag voor jou is 1 procent van 20.000 en dat is €200 euro. Je mag het verschil tussen je gift en het drempelbedrag dus dat is 500 - 200 = 300 euro aftrekken.

Periodieke gift

Een gift is een periodieke gift als het aan de volgende 3 voorwaarden voldoet:

  • je geeft jaarlijks hetzelfde bedrag aan dezelfde instelling / vereniging, je mag zelf bepalen of je het jaarlijkse bedrag opsplitst in meerdere bedragen of in 1 keer betaalt;
  • je betaalt het bedrag minimaal in 5 kalenderjaren achter elkaar;
  • je hebt vastgelegd wanneer je jaarlijkse gift stopt, bijvoorbeeld na 5 jaar. Je moet ook vastleggen dat de gift stopt wanneer jezelf of een ander overlijdt voor die termijn afloopt.

Bij een periodieke gift mag je het volledige bedrag van de gift aftrekken, dus dat is meer dan bij een gewone gift. Voorheen zat hier geen maximum op maar vanaf 1 januari 2023 heeft deze aftrekbaarheid een maximum van €250.000 per jaar. Wanneer je voor 4 oktober 2022 om 16:00 je periodieke gift bent aangegaan, geldt dit maximum niet en kun je nog het volledige bedrag aftrekken in je aangifte.

Je doet een periodieke gift van 500 euro. Dan mag je het volledige bedrag en dat is 500 euro per jaar aftrekken. Dat is dus meer dan bij een gewone gift van 500 euro (en een drempelinkomen van 20.000 euro) waarbij je maar 300 euro zou mogen aftrekken.

Culturele ANBI

Bij een gift aan een culturele ANBI krijg je nog meer belastingvoordeel. Je mag dan het bedrag van je gift met 25% verhogen dus vermenigvuldigen met 1,25. En dan mag je dat bedrag aftrekken. Hierbij geldt een maximum van een verhoging van je gift van 1.250 euro. De andere regels zoals het maximum en het drempelbedrag bij een gewone gift gelden nog steeds.
Je geeft een periodieke gift aan een culturele ANBI van 10.000 euro per jaar. 10.000 * 1,25 = 12.500 euro. De verhoging zou hier 2.500 euro zijn, maar dit is hoger dan het maximum van 1.250 euro. Daarom mag je nu 10.000 + 1.250 = 11.250 euro aftrekken.

Vennootschap

Heb je een vennootschap? Dan gelden er net iets andere regels voor jou. Zo mag je je giften aftrekken van je winst. In een jaar mag dit maximaal 50% van je winst zijn met een maximum van 100.000 euro. Wanneer je een gift doet aan een culturele ANBI heb je nog meer voordeel. Je mag dan het bedrag van je gift verhogen met 50% met een maximale verhoging van 2500 euro.
Je doet een periodieke gift van 3.000 euro aan een culturele ANBI. Dan mag je 3.000 * 1,5 = 4500 euro aftrekken van je winst. De verhoging is 4.500 - 3.000 = 1500. 1500 is lager dan 2500 dus het maximum wordt niet overschreden.

De regels voor de aftrekbaarheid van giften aan een ANBI verschillen dus per situatie. Het is handig om te kijken welke regels voor jou gelden voordat je een gift doet. Wel raden we je aan om gebruik te maken van periodieke giften in plaats van gewone giften zodat je optimaal gebruik maakt van de belastingvoordelen!

Wil je weten of jouw goede doel een ANBI is? Dan kan je dat hier checken.

Gerelateerde artikelen 

Zakelijke Bank Voordeel En Nadeel

Belasting besparen met een zakelijke bankrekening!

Wist je al dat je geld kan besparen met een zakelijke bankrekening? Nou, dat kan dus! Een zakelijke bankrekening heeft meerdere voordelen waaronder belasting besparen. Er zijn 2 manieren waarop je met een zakelijke bankrekening belasting bespaart...

Zonnepanelen (1)

Waarom zijn zonnepanelen fiscaal aantrekkelijk voor ondernemers?

De overheid probeert zo veel mogelijk duurzame investeringen te stimuleren. Ook zonnepanelen vallen in dit rijtje. Als ondernemer heb je fiscale voordelen bij het kopen van zonnepanelen. De btw van de zonnepanelen zelf en de installatie daarvan is...

Artikel Eten En Drinken Aftrekbaar

Welke kosten van eten en drinken zijn zakelijk aftrekbaar?

Heb je kosten gemaakt voor eten en drinken? Dan wil je als ondernemer natuurlijk graag weten of je de btw mag terugvragen en of je de kosten af mag trekken van de winst. Nu verschillen de regels voor de kosten van eten en drinken per situatie en dat maakt het...