Alles wat je moet weten over de BMKB-Groen

13 november 2022

Alles wat je moet weten over de BMKB-Groen

Zoals iedereen helaas heeft gemerkt zijn de energiekosten flink gestegen. Ook voor ondernemers is dit een harde klap. Vandaar dat het kabinet ingrijpt. Naast de Tegemoetkoming Energiekosten en het prijsplafond, komt het kabinet ook nog met de BMKB-Groen (BMKB-G). In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de BMKB-Groen.

Wat is de BMKB-Groen?
De BMKB-Groen is een verruiming van de BMKB; borgstellingskrediet midden- en kleinbedrijf. De BMKB is een regeling waarbij de overheid garant staat voor een lening. Het idee is dat kleine bedrijven daarmee makkelijker een lening kunnen sluiten. De BMKB-Groen is een verruiming van de BMKB voor leningen waarmee wordt geïnvesteerd in duurzame bedrijfsmiddelen of een duurzaam bedrijfspand. Met de BMKB-Groen worden bedrijven gestimuleerd en geholpen om te verduurzamen. Verduurzaming zorgt er meestal voor dat het energiegebruik afneemt waardoor ook de energiekosten afnemen.

Wie mogen er gebruiken maken van de BMKB-Groen?
Om van de BMKB-Groen gebruik te maken moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je hebt uiteraard een mkb-bedrijf.
 • Je bedrijf is gevestigd in Nederland, Bonaire, St. Eustatius of Saba.
 • Je hebt een bedrijf met maximaal 20 werknemers met een omzet in een jaar tot 50 miljoen of een balanstotaal tot 43 miljoen.
 • Je bedrijf bestaat langer dan 3 jaar.
 • Je bedrijf opereert niet in de volgende uitgesloten bedrijfsgroepen:
  - publieke gezondheidszorg
  - landbouw/visserij
  - vastgoed/financiële sector
  Deze sectoren hebben hun eigen instanties/regelingen wat betreft verduurzaming.

Welke investeringen tellen mee als duurzame investeringen voor de BMKB-Groen?
Er zijn twee soorten investeringen die meetellen. Allereerst telt een investering in bedrijfsmiddelen die op de EIA-lijst staan mee. En als tweede tellen investeringen in een duurzamer bedrijfspand mee als deze investering leidt tot minimaal energielabel C.

Wat is nu precies het voordeel van BMKB-Groen?
Zoals hierboven al staat beschreven is de BMKB-Groen een verruiming van de BMKB voor duurzame investeringen. De verruiming van de BMKB-Groen houdt in dat er een hogere garantie, langere looptijd en lagere provisie geldt voor het borgstellingskrediet. Zo staat de overheid bij de BMKB-Groen voor maximaal 67,5 procent van je lening garant. De maximale looptijd is voor duurzame investeringen 12 jaar in plaats van 6 jaar. En de provisie is voor BMKB-Groen verlaagd naar 2% voor leningen korter dan twee jaar en 3% voor leningen met een looptijd tussen 25 en 48 kwartalen.

Hoe kan je de BMKB-Groen aanvragen?
De BMKB-Groen kan je niet direct zelf aanvragen. Dit gebeurt via je financier dus bijvoorbeeld je bank. Op dit moment kunnen non-bancaire financiers de BMKB-Groen al uitvoeren maar banken kunnen deze regeling pas vanaf 2023 aanbieden.
Wanneer je al een tijdje aan het nadenken bent om te verduurzamen is de BMKB-Groen misschien net het zetje dat je nodig had. Met de borgstelling van de overheid kan je meer en gunstiger lenen om te investeren in duurzame middelen. Super handig dus!