Alles wat je moet weten over de BMKB-Groen

Laatst bijgewerkt: 22 februari 2024

Alles wat je moet weten over de BMKB-Groen

Zoals iedereen helaas heeft gemerkt zijn de energiekosten flink gestegen. Ook voor ondernemers is dit een harde klap. Vandaar dat het kabinet ingrijpt. Naast de Tegemoetkoming Energiekosten en het prijsplafond, komt het kabinet ook nog met de BMKB-Groen (BMKB-G). In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de BMKB-Groen.

Wat is de BMKB-Groen?
De BMKB-Groen is een verruiming van de BMKB; borgstellingskrediet midden- en kleinbedrijf. De BMKB is een regeling waarbij de overheid garant staat voor een lening. Het idee is dat kleine bedrijven daarmee makkelijker een lening kunnen sluiten. De BMKB-Groen is een verruiming van de BMKB voor leningen waarmee wordt geïnvesteerd in duurzame bedrijfsmiddelen of een duurzaam bedrijfspand. Met de BMKB-Groen worden bedrijven gestimuleerd en geholpen om te verduurzamen. Verduurzaming zorgt er meestal voor dat het energiegebruik afneemt waardoor ook de energiekosten afnemen.

Wie mogen er gebruiken maken van de BMKB-Groen?
Om van de BMKB-Groen gebruik te maken moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je hebt uiteraard een mkb-bedrijf.
  • Je bedrijf is gevestigd in Nederland, Bonaire, St. Eustatius of Saba.
  • Je hebt een bedrijf met maximaal 20 werknemers met een omzet in een jaar tot 50 miljoen of een balanstotaal tot 43 miljoen.
  • Je bedrijf bestaat langer dan 3 jaar.
  • Je bedrijf opereert niet in de volgende uitgesloten bedrijfsgroepen:
    - publieke gezondheidszorg
    - landbouw/visserij
    - vastgoed/financiële sector
    Deze sectoren hebben hun eigen instanties/regelingen wat betreft verduurzaming.

Tot wanneer kun je gebruik maken van de BMKB-Groen regeling?
De BMKB-Groen is ingegaan op 7 november 2022 en blijft bestaan tot 1 juli 2027. Je hebt dus nog een aantal jaren om van deze regeling gebruik te maken.

Welke investeringen tellen mee als duurzame investeringen voor de BMKB-Groen?
Er zijn twee soorten investeringen die meetellen. Allereerst telt een investering in bedrijfsmiddelen die op de EIA-lijst staan mee. En als tweede tellen investeringen in een duurzamer bedrijfspand mee als deze investering leidt tot minimaal energielabel C.

Wat is nu precies het voordeel van BMKB-Groen?
Zoals hierboven al staat beschreven is de BMKB-Groen een verruiming van de BMKB voor duurzame investeringen. De verruiming van de BMKB-Groen houdt in dat er een hogere garantie, langere looptijd en lagere provisie geldt voor het borgstellingskrediet. Zo staat de overheid bij de BMKB-Groen voor maximaal 75% van je lening garant. De maximale looptijd is voor duurzame investeringen 12 jaar in plaats van 6 jaar. En de provisie is voor BMKB-Groen verlaagd naar 2% voor leningen korter dan twee jaar en 3% voor leningen met een looptijd tussen 25 en 48 kwartalen.

Hoe kan je de BMKB-Groen aanvragen?
De BMKB-Groen kan je niet direct zelf aanvragen. Dit gebeurt via je financier dus bijvoorbeeld je bank. Sinds het eerste kwartaal van 2023 kunnen naast non-bancaire financiers nu ook banken deze regeling aanbieden. Daarvoor konden banken dit nog niet.

Wanneer je al een tijdje aan het nadenken bent om te verduurzamen is de BMKB-Groen misschien net het zetje dat je nodig had. Met de borgstelling van de overheid kan je meer en gunstiger lenen om te investeren in duurzame middelen. Super handig dus!

 

 

 

6

Boekhouding uitbesteden?

Wil je de stress van je boekhouding verminderen en meer tijd besteden aan het laten groeien van je bedrijf? Neem dan vandaag nog contact op met BamBoek voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We staan klaar om je te helpen!

Gerelateerde artikelen 

Pexels Pixabay 356036

Tegemoetkomingen voor de hoge energierekeningen: Het prijsplafond en de TEK

Helaas hebben we allemaal gemerkt dat de energieprijzen door het dak zijn gegaan. Ook ondernemers worden hierdoor hard geraakt. Daarom probeert de overheid ons te helpen. Voor zowel particulieren als ondernemers is er een...

Zonnepanelen (1)

Waarom zijn zonnepanelen fiscaal aantrekkelijk voor ondernemers?

De overheid probeert zo veel mogelijk duurzame investeringen te stimuleren. Ook zonnepanelen vallen in dit rijtje. Als ondernemer heb je fiscale voordelen bij het kopen van zonnepanelen. De btw van de zonnepanelen zelf en de installatie daarvan is...

Pexels Goumbik 590011

Wanneer is iets een investering?

Als ondernemer ben je eigenlijk heel veel aan het investeren, misschien zelfs zonder dat je dit in de gaten hebt. Je bent aan het investeren als je bedrijfsmiddelen koopt. Bedrijfsmiddelen zijn middelen die je gebruikt voor je onderneming en die je niet verkoopt. Inkopen zijn dus...