Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)
Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)
  • darkblurbg

Prinsjesdag 2021

Gepubliceerd op: 27-09-2021

Dit betekent Prinsjesdag 2021 voor de ZZP’er

Het demissionair kabinet heeft met Prinsjesdag weer de miljoenennota voor het komende jaar bekendgemaakt. Omdat de beslissingen zijn gemaakt door een demissionair kabinet staan er geen hele schokkende zaken op het programma. Er staan toch wat veranderingen voor zzp’ers op het programma. De belangrijkste veranderingen staan hieronder beschreven. 

 

Kleine daling inkomstenbelasting

Het tarief voor de eerste schijf van de inkomstenbelasting gaat dalen. Voor ondernemers jonger dan de AOW-leeftijd daalt het tarief van 37,10% naar 37,07%. Voor AOW’ers daalt het tarief van 19,20% naar 19,17%. Deze wijziging gaat waarschijnlijk vanaf 1 januari 2022 in. 

 

Daling zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek gaat dalen in 2022: van €6.670 naar €6.310. Dat betekent minder belastingvoordeel. Het bedrag dat je van je inkomen mag aftrekken voor de inkomstenbelasting wordt namelijk lager. Natuurlijk moet je ondernemer zijn en voldoen aan het urencriterium om aan aanspraak te maken op de zelfstandigenaftrek. Dat houdt in dat je minimaal 1225 uur aan je onderneming moet besteden. Weet dat niet alleen de directe uren meetellen, het lezen van vakliteratuur of het zoeken naar nieuwe klanten is ook tijd die je aan je onderneming besteedt! 

 

STAP-subsidie

De STAP-subsidie gaat de fiscale aftrek van scholingsuitgaven vervangen. Nu zijn, vanaf een drempel van €250 en een maximum van €15.000 euro, je scholingsuitgaven aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De nieuwe subsidie is afhankelijk van je scholingsuitgaven, met een maximum van €1.000 per persoon per jaar. De aftrek van scholingsuitgaven stopt per 1 januari 2022 en de STAP geldt vanaf 1 maart 2022. Voor januari en februari 2022 heb je natuurlijk met terugwerkende kracht ook recht op de STAP. 

 

Klimaatsubsidies en voordelen

Het kabinet stimuleert investeren in innovatieve, milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. De Milieu-investeringsaftrek (MIA) kent nu drie percentages: 13,5%; 27% en 36%. Vanaf 1 januari 2022 gaan deze percentages omhoog naar 27%, 36% en 45%. Dit percentage van het investeringsbedrag mag je van de fiscale winst aftrekken. Investeringen die in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld productieapparatuur voor het voorkomen van ontstaan van CO2 en het verduurzamen van kantoorgebouwen.