Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)
Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)
  • darkblurbg

Mag ik personeel aannemen als ZZP'er?

Gepubliceerd op: 08-01-2021

Mag ik als Zzp’er personeel aannemen?

Zzp’er of freelancer is geen rechtsvorm, deze naam is dus niet bepalend of jij wel of niet personeel kan aannemen. Je bent bij het aannemen van je eerste werknemer geen zzp'er meer, je wordt zmp’er (zelfstandige met personeel). Je hebt ook te maken met andere wet- en regelgeving. Denk hierbij aan: loonadministratie, wet uniformering loonbegrip (premie en verzekeringen). 

Personeel in loondienst

Hierbij kun je kiezen tussen een tijdelijke samenwerking of een vaste samenwerking. Wat je ook kiest, zorg dat je goed weet hoe een juridisch contract in elkaar zit. Volg dan de juiste spelregels! Als werkgever heb je dan kosten. Directe kosten, indirecte loonkosten en verplichte premies. Denk hierbij aan vakantietoeslag, reiskosten en loonbelasting. Het hangt er natuurlijk ook van af welke afspraken jij met jouw werknemer maakt tijdens de onderhandeling van het contract. Je bent eruit en je wil iemand aannemen? Vergeet je dan niet aan te melden als werkgever. Dit doe je bij bij de Belastingdienst.

Personeel als uitzendkracht

Uitzendkrachten zijn medewerkers voor een beperkte periode. Deze medewerkers kun je flexibel inzetten. Als er geen werk meer is ben je dus niets verplicht. 

Ja, dit mag! Je bent eigen baas dus jij mag bepalen of jij personeel aanneemt of niet. Je bent ingeschreven als zzp’er of freelancer, dit betekent dus niet dat je geen personeel kan aannemen om jouw bedrijf uit te breiden.

Personeel als zzp’er 

Er is natuurlijk ook altijd de optie om een zzp’er in te schakelen. Zorg er dan wel voor dat alles fiscaal goed geregeld is. De belastingdienst kan een zzp’er in dienst als ‘verkapte werknemer’ zien, let hier dus op. De wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) - en daarmee de controle op de samenwerkingsverbanden tussen zzp'ers en opdrachtgevers -  is van de baan. Omdat er nog geen nieuwe wet is is tot die tijd de wet DBA nog van toepassing. 

Personeel als stagiaire 

Ondernemers en stagiairs kunnen veel betekenen voor elkaar. Je kan dus kiezen om een stageplek aan te bieden, hiervoor moet je je in de meeste gevallen eerst laten registreren als erkend leerbedrijf, zoals wij!

Dit kun je doen bij de SSB en de ELBHO, deze organisaties helpen stagiaires maar ook stagebedrijven bij het proces! 

Voor meer uitleg over dit onderwerp kun je altijd contact met ons opnemen!