Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)
Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)
  • darkblurbg

Internet- en telefoonabonnement aftrekbaar als ZZP'er?

Gepubliceerd op: 20-09-2021

Zijn internet- en telefoonabonnement thuis zakelijk aftrekbaar?

Internet

Internet thuis is niet zakelijk aftrekbaar. Heel simpel, als je je bedrijf niet had gehad, dan had je nog steeds die kosten. Internetabonnement thuis kun je dus nooit als zakelijke kosten aftrekken. De grote check voor de zakelijkheid van kosten: als je geen onderneming had, zou je de kosten dan gehad hebben? Ja? Grote kans dat de kosten privé zijn! 

Telefoon

Bij telefoonkosten gaat het iets anders in zijn werk. De zakelijke abonnementskosten en de gesprekskosten voor de mobiele telefoon zijn aftrekbaar van de winst. Als je het abonnement ook privé gebruikt heeft de belastingdienst gezegd dat je ‘naar redelijkheid’ een inschatting mag maken van de verhouding zakelijk en privé. Als je je abonnement voor 40% zakelijk gebruikt, mag je 40% van je abonnement- en gesprekskosten zakelijk aftrekken van de winst. Zorg dat je je schatting kunt onderbouwen mocht de belastingdienst vragen komen stellen. 

Mocht je gebruik maken van een all-in-one pakket, dan mag je alleen de zakelijke gesprekskosten aftrekken van de winst, niet de abonnementskosten. 

De kosten voor het eerste abonnement van een vaste telefoon zijn nooit zakelijk aftrekbaar.

Is een zakelijk telefoon abonnement verplicht?
Het is niet verplicht om een zakelijk telefoon abonnement te hebben voor de aftrek van de zakelijke kosten. Een privé abonnement is voldoende. 

Kantoor
Als je een kantoorruimte hebt, dan ligt het net iets anders. Internet en telefoon op kantoor is dan wel beide aftrekbaar. Ze worden op kantoor immers alleen voor de onderneming gebruikt. Daarvoor moet je wel voldoen aan de eisen van een zelfstandige werkruimte die de Belastingdienst daaraan stelt. Zeker bij een kantoor aan huis is het belangrijk om de voorwaarden goed te checken.