Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)
Nederlands (Nederland) English (United Kingdom)
  • darkblurbg

De BTW regels in de EU

Gepubliceerd op: 22-09-2021

Regels BTW in de EU

Je mag als webshop Nederlandse btw heffen als je jaarlijks onder de €10.000,- blijft. Zo niet, dan breng je het btw-tarief van het land van de afnemer in rekening: het ‘bestemmingslandprincipe’. 

Als je aan een andere ondernemer binnen de EU levert, mag je de BTW naar de afnemende ondernemer verleggen, mits hij een geldig btw-nummer heeft.  

 

BTW2021: regels per 1 juli

Er gelden nieuwe regels vanaf juli 2021

 

Drempelbedragen verdwijnen

De drempelbedragen per afzonderlijk EU-land zijn vervallen. Vanaf nu geldt er 1 gezamenlijk drempelbedrag van €10.000,- met uitzondering van goederen die onder de margeregeling vallen. Voor 2021 geldt het drempelbedrag voor de tweede helft van 2021, de daaropvolgende jaren geldt het drempelbedrag per kalenderjaar.

Ga je in een jaar over de grens, dan bereken je vanaf dat moment het lokale btw-tarief van je particuliere afnemer. 

Aangifte doe je OF via lokale aangifte, OF via het nieuwe éénloketsysteem. Via het éénloketsysteem draag je de verschuldigde buitenlandse btw af aan de Nederlandse belastingdienst en die betaalt de btw door aan de betreffende landen. 

 

Eénloketsysteem

De huidige MOSS-regeling gaat op in het nieuwe éénloketsysteem, de One Stop Shop. Als je boven het drempelbedrag uitkomt, kun je via dit portaal aangifte doen en hoef je niet in elk land individueel aangifte te doen. Het drempelbedrag is een stuk lager dan voorheen bij de individuele landen, dus blijf scherp. 

 

Btw en KOR

Als je het drempelbedrag overschrijdt, word je in btw-plichtig in het betreffende land en is de Nederlandse KOR niet langer van toepassing. Dit kan voorkomen worden door de buitenlandse omzet wel apart in het land aan te geven, zodat deze omzet niet meetelt voor de €20.000,- grens in Nederland. Je moet dan wel aangifte doen in het betreffende land.

 

Btw-vrijstelling import tot 22 euro vervalt

De btw-vrijstelling op zendingen tot €22,- vervalt. Bij invoer is altijd btw verschuldigd. Zendingen tot en met €150,- blijven wel vrijgesteld van invoerrechten, maar er moet wel btw afgedragen worden. 

 

Douanewetgeving en e-commerce-zendingen

Leveranciers die rechtstreeks goederen leveren van buiten de EU kunnen onder voorwaarden gebruik maken van de ‘Invoerregeling’. Bij zendingen onder de €150,- wordt in plaats van de invoer-btw direct de lokale btw afgedragen. Als je van de regeling gebruikmaakt krijg je een ‘invoer one-stop-shop nummer die derde partijen kunnen gebruiken bij de invoeraangifte.